Pemimpin Umno gesa darurat ditamatkan untuk tarik pelabur

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani menggesa kerajaan membatalkan Proklamasi Darurat bagi memulihkan ekonomi negara.

Beliau berkata, pelaksanaan darurat menyebabkan pelabur tidak mahu membuat pelaburan di Malaysia.

“Marilah kita desak kerajaan hari ini hentikan darurat serta-merta. Kalau tidak dihentikan, tiada pelabur nak datang kerana mereka mengamalkan sistem demokrasi tahap 1.0.

“Sembilan menteri dan lapan timbalan menteri kita (Umno) yang ada dalam kerajaan tidak payahlah letak jawatan, tapi desak mereka (kerajaan) buka balik darurat ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Ucapan Dasar Presiden Umno di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Johari berkata, kerajaan juga perlu memberi tumpuan kepada sektor pelancongan dan sektor pertanian terutama membabitkan import dan eksport produk pertanian.

“Sektor pertanian sangat penting kerana semasa berdepan Covid-19 ini telah menyebabkan perubahan polisi kepada negara mengeksport makanan ke negara kita.

“Kalau kita tidak tengok (kaji), perkara ini akan bermasalah kepada negara untuk jangka masa panjang,” katanya.

Katanya, kerajaan juga perlu mencari strategi menarik semula lebih 20 juta pelancong yang masuk ke negara setiap tahun selepas pandemik Covid-19.

Berita Penuh :https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/688922/gesa-tamat-proklamasi-darurat-untuk-tarik-pelabur

CATEGORIES