Patutlah ramai rakyat Indonesia gemar dapatkan rawatan di Malaysia, rupanya ini sebabnya

Oleh MHDAILY

Patutlah ramai rakyat Indonesia gemar dapatkan rawatan di Malaysia, rupanya ini sebabnya.

Tahukah anda bahawa di samping Singapura, Korea Selatan, Thailand dan India, Malaysia disenaraikan antara destinasi pelancongan perubatan teratas di Asia ?

Ini adalah bukti kualiti industri penjagaan kesihatan kita ditambah pula dengan lokasi geografi negara kita yang menggalakkan.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
SAMBUNGAN ARTIKEL πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

Patutlah ramai rakyat Indonesia gemar dapatkan rawatan di Malaysia, rupanya ini sebabnya

Doktor Wanita Asia Muda Memakai Topeng Pelindung Menggunakan Papan Klip Membincangkan Simptom Keputusan Dengan Pejabat Hospital Pesakit Gadis 7861

Sebelum ini, kami kongsikan bagaimana Presiden Indonesia Joko Widodo menegaskan kira-kira 1 juta dari negara itu datang ke Malaysia untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Perkara itu telah menjadi perdebatan besar di kalangan rakyat Indonesia baru-baru ini, terutamanya selepas beberapa orang Indonesia menggunakan media sosial untuk membandingkan pengalaman mereka mendapatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan di negara kita berbanding mereka sendiri.

Tweet oleh @savikovic atau syafiq shahab ini menjadi pemangkin perdebatan, di mana beliau mendakwa rawatan perubatan di Pulau Pinang bukan sahaja menyembuhkan pesakit Indonesia yang mengalami kecederaan lutut tetapi melakukannya tanpa perlu menjalani pembedahan dan hanya sepertiga daripada kos .

Dalam tweet yang telah mendapat lebih 1,180 tweet semula dan lebih 5,600 suka, tegas syafiq,

β€œSaya baru mendengar tentang pengalaman seorang pesakit yang diberitahu oleh 15 doktor Indonesia bahawa mereka terpaksa menggantikan penutup lutut dalam pembedahan bernilai IDR150 juta (kira-kira RM46,258).”

Tweet Penjagaan Kesihatan

β€œMereka mendapatkan pandangan kedua kepada doktor di Pulau Pinang dan diberitahu bahawa mereka tidak perlu menjalani pembedahan dan kos rawatan adalah IDR50 juta (kira-kira RM15,419), yang sudah termasuk tiket penerbangan pergi balik.”

Tweet Penjagaan Kesihatan 33

Walaupun Syafiq sebenarnya tidak mengemukakan sebarang bukti untuk dakwaan itu, tweet itu mendapat respons daripada warga Indonesia lain yang berkongsi kisah mereka sendiri mendapatkan rawatan perubatan di Malaysia berbanding di Indonesia.

Tangkapan skrin 2023 05 31 Pada 4.04.47 Petang

Satu jawapan mendakwa bahawa doktor perubatan dari Indonesia pun memilih untuk mendapatkan rawatan penjagaan kesihatan di Malaysia, sama ada di Pulau Pinang, Kuala Lumpur atau Melaka, dan Singapura, terutama mereka yang tinggal dalam jarak penerbangan 1 hingga 2 jam dari kedua-dua negara.

Sementara itu, jawapan lain berkata, rawatan persenyawaan in vitro (IVF) rakan di Pulau Pinang berjaya apabila prosedur yang sama di Jakarta gagal dua kali. Tambahan pula, kos rawatan di Malaysia adalah lebih kurang sama seperti di Jakarta tetapi termasuk tiket penerbangan pergi balik dan penginapan hotel.

Tweet Penjagaan Kesihatan 2

Selain itu, ada juga seorang netizen yang berkongsi bahawa dia berjaya menjalani pembedahan mata Lasik di Pulau Pinang dan kosnya lebih murah daripada melakukan prosedur yang sama di Jakarta Eye Center tetapi termasuk tiket penerbangan pergi balik, penginapan hotel dan dia juga sempat bersiar-siar di Pulau itu.

Walau bagaimanapun, mengitari kembali ke tweet pertama, banyak balasan mendapati dakwaan itu agak disyaki kerana tidak mungkin seseorang mendapatkan nasihat perubatan daripada 15 doktor.

Tambahan pula, memandangkan lelaki itu berkata lelaki itu sembuh daripada kecederaan lututnya tanpa menjalani pembedahan juga agak meragukan.

Doktor Sanggah

Dalam benang Twitter yang membalas tweet itu, seorang profesional perubatan Indonesia Dr Asa Ibrahim berkata bahawa keadaan osteoarthritis seperti yang dilihat pesakit memerlukan pembedahan lutut supaya ia boleh dirawat.

Selain itu, beliau turut menafikan dakwaan bahawa anda memerlukan IDR150 juta untuk menjalani pembedahan lutut kerana seorang warganegara Indonesia boleh mendapatkan pembedahan sepenuhnya oleh Pentadbir Keselamatan Sosial Kesihatan (BPJS Kesehatan) negara itu.

BACA:

Dah keluar modal dekat RM60 k, wanita ini dedah β€˜sisi gelap’ disebalik bisnes vending machine yang ramai tak tahu

Bapa pergi curi motor bawa anak, berjaya curi motor sekali anak pula tertinggal