Patutlah kaya semacam! Ini identiti pemilik 15% syer syarikat MOL, bukan calang-calang rupanya dia di Malaysia ramai tak tahu

Patutlah kaya semacam! Ini identiti pemilik 15% syer syarikat MOL, bukan calang-calang rupanya dia di Malaysia ramai tak tahu.

“Saya mahu menyampaikan perniagaan ini kepada anak-anak saya kerana mereka perlu belajar.”

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini mempertahankan penglibatan baginda dalam perusahaan perniagaan swasta Malaysia

Patutlah kaya semacam! Ini identiti pemilik 15% syer syarikat MOL, bukan calang-calang rupanya dia di Malaysia ramai tak tahu

Baginda dengan bertitah bahawa baginda tidak boleh hanya bergantung kepada elaun bulanan RM27,000 yang diberikan oleh Kerajaan Persekutuan.

Raja itu, semasa temu bual eksklusif dengan Wong Chun Wai dan Nelson Benjamin dari The Star menjelang upacara pertabalannya yang akan datang pada 23 Mac,

berkata bahawa ia adalah sebahagian daripada tradisi keluarga dirajanya untuk terlibat dalam perniagaan, dan elaun bulanannya sebanyak RM27,000 tidak mencukupi untuk menguruskan urusannya.

Beliau menyebut nenek moyangnya, Sultan Abu Bakar dan Sultan Ibrahim, terlibat dalam industri gambir, lada hitam dan getah pada abad ke-19.

“Saya percaya adalah sihat untuk royalti terlibat dalam perniagaan yang betul dan sah daripada terlibat dalam perniagaan yang meragukan yang menjejaskan imej institusi,” katanya.

Duli Yang Teramat Mulia juga bertitah bahawa baginda, seperti rakyat Malaysia biasa, terpaksa “mendapat nafkah seperti orang lain.”

“Saya pasti rakyat Johor tidak mahu menganggap saya sebagai seorang yang menjual gelaran untuk pendapatan saya. Adalah tidak adil untuk mengatakan bahawa sektor swasta akan bersesak-sesak,” katanya.

Sultan Johor telah menjadi pemain aktif dalam perusahaan swasta, dan memegang antara lain 15% kepentingan dalam usaha niaga dalam talian MOL bernilai USD120 juta (RM445 juta) dan 20% kepentingan dalam REDtone International Berhad, sebuah lagi syarikat dalam talian.

Tahun lepas, urusan perniagaannya menimbulkan kekecohan apabila perjanjian RM4.5 bilion ditandatangani antara Duli Yang Maha Mulia dan sebuah syarikat tanah besar China sebagai pertukaran tanah utama di kawasan Johor Bharu dan Iskandar.

Perjanjian itu mendorong banyak pihak untuk mempersoalkan kewajaran royalti Malaysia terlibat dalam perniagaan swasta.

BACA:

Isteri pegawai RAMD 21 Pengkalan Chepa dedah ada aktiviti tak bermoral berlaku, pernah buat laporan tapi tiada tindakan

Kerajaan negeri Kelantan dakwa mampu tarik 7 juta pelancong ke negeri itu buat netizen ketawa