Panas !!! Akhirnya kini terjawab persoalan Idris Ahmad 4 tahun dahulu

Panas !!! Akhirnya kini terjawab persoalan Idris Ahmad 4 tahun dahulu

Akhirnya kini terjawab persoalan Idris Ahmad 4 tahun dahulu. Kenyataan Naib Presiden Pas, Idris Ahmad empat tahun lalu berhubung dakwaan yang mengatakan parti itu berpihak kepada Umno-BN kini dilihat sudah menjadi kenyataan.

Bekas Ahli Parlimen Bukit Gantang itu sekarang pun sudah dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dalam barisan Kabinet diterajui Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dari Umno.

Pada 29 Mei 2017, Idris menyeru kepada penyokong Pas agar tidak perlu melayan segala tohmahan dan dakwaan yang dilemparkan oleh pihak yang dianggapnya musuh parti.

“Pesan saya kepada pengikut Pas sabar sahajalah. Kita tengok siapa yang akan seberang masuk BN dan melutut kepada Umno selepas kalah PRU-14.

“Kita kenal siapa mereka. Apabila BN tabur dedak tahulah kita siapa yang akan terkam ke sana,” katanya dalam satu kenyataan ketika Pas bergelar pembangkang.

Idris yang dilantik sebagai Ahli Dewan Negara sejak 16 Jun 2020 itu juga berkata, semua tanggapan terhadap Pas adalah silap kerana sudah 66 tahun parti tersebut melawan BN.

Idris

“Mereka silap, Pas sudah 66 tahun melawan Umno, Perikatan, kemudian BN. 13 kali PRU di negara ini, cuma sekali sahaja Pas tidak lawan Umno, iaitu pada 1974.

“Sekarang pemimpin Pakatan (Harapan) menuduh Pas hendak bersama BN di dalam PRU-14.

“Inilah modal lapuk. Apabila mereka berceramah sahaja. Selepas Assalamualaikum, “Pas hendak masuk Umno”… inilah tagline yang paling popular,” katanya lagi pada empat tahun lalu.

Idris antara tiga menteri dan lima timbalan menteri daripada Pas yang mendapat laba dalam jemaah menteri diterajui Ismail Sabri.

Pas pada masa ini menyumbang 18 kerusi Dewan Rakyat untuk kerajaan ‘Keluarga Malaysia’ dijenamakan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden Umno itu.

Hanya berbaki 20 bulan sebelum terbubarnya Parlimen, Presiden Pas juga dilihat sudah mempunyai strategi untuk lonjakan parti pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Kedudukan Pas dalam Kabinet XXL pula dianggap ulamanya sebagai perlu kerana ramai orang gila di negara ini.

Sepanjang tempoh 17 bulan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Mahiaddin Yassin, Pas dilihat mesra Bersatu walaupun telah membentuk Muafakat Nasional (MN) dengan Umno melalui pemeteraian pada 14 September 2019.

Namun, menjelang penamaan Perdana Menteri baharu dengan ura-ura Ismail Sabri sebagai pengganti Mahiaddin, pemimpin Pas kembali menyeru kembali gabungan politik dengan Umno.

Sikap Pas yang berada dalam dua gabungan parti politik iaitu MN dan PN itu mengundang tanggapan bahawa Pas bermain dua ‘kolam’ serta cuba mengambil peluang dalam proses rundingan pembahagian kerusi bagi menghadapi Pilihan Raya Umum PRU ke-15 (PRU-15).

Pas bagaimanapun menganggap partinya sebagai penyatu yang memperkasa MN dan mempertahankan PN.

Pendekatan berbaik dengan Mahiaddin dan PN tahun lalu membolehkan Pas kembali menganggotai barisan jemaah menteri Kabinet selepas 43 tahun bergelar pembangkang.

Pas kali terakhir berada dalam Kerajaan Persekutuan bersama kerajaan campuran Perikatan dari 1973 hingga 1974 dan Barisan Nasional (BN) dari 1974 hingga 1977.

Dalam kerajaan PN yang bertahan sehingga 16 Ogos lalu, seramai lapan daripada 18 Ahli Parlimen Pas dilantik sebagai menteri dan timbalan menteri.

Berita Penuh : https://malaysiadateline.com/siapa-melutut-kepada-umno-selepas-pru-14-sudah-terjawab/

BACA: Mokhtar Senik persoal kerajaan kemana menghilang bajet sekolah pondok?

CATEGORIES