Kerjasama dengan Mahathir bakal beri kesan tidak baik kepada PH

Oleh MHDAILY

Huru-hara negara akibat langkah Sheraton 2020 yang lepas oleh Azmin Ali dan kuncu-kuncunya belum pun reda. Walaupun sudah setahun peristiwa ini berlaku, tetapi suhu politik negara tidak pernah menurun, malah sentiasa bergelojak kepanasan.

Kita melihat bahawa kerajaan PN ketika ini ternyata goyah besar. Semua menteri yang memegang portfolio penting ketika wabak covid-19 ini melanda ternyata tidak berfungsi lansung malah sering diperlekeh di media sosial.

Paling ketara adalah menteri kesihatan PN dan Menteri Ekonomi yang tidak mampu memberikan nilai tambah kepada ekonomi. Data pengangguran Malaysia menunjukkan 4.5 peratus tertinggi selepas 1993. Kehancuran ekonomi negara terus menerus melarikan pelabur dan wabak covid-19 tidak lansung ada bayangan akan berkurangan sentiasa 4 angka sehari kes baru tercatat.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH 👇🏻👇🏻👇🏻
SAMBUNGAN ARTIKEL 👇🏻👇🏻👇🏻

Dengan kekacauan ini, mengapa kerajaan PN masih kekal berkuasa?

PN kekal bukan sebab mereka kuat, tetapi pembangkang PH yang lemah. Masih bercita-cita untuk menjadi kerajaan, tidak move on dengan kejatuhan kerajaan sah PH dan masih sibuk dengan numbers. Situasi ini benar-benar menimbulkan keresahan penyokong akar umbi PH.

Ketidaktentuan yang berlaku dan terlalu banyak berita tidak rasmi menjadi api dalam sekam sehinggakan 3 parti komponen yang kuat iaitu AMANAH, PKR dan DAP seolah-olah bertelagah. Ini bukan masa sesuai untuk merampas kembali kerajaan.

Kuatkan cawangan masing-masing dengan bina kembali kepercayaan akar umbi. Biarlah jadi pembangkang yang berprinsip kerana ternyata pempimpin PH telah membuktikan mengalahkan Barisan Nasioanal bukan lagi khayalan melainkan satu realiti

Aura Tun Mahathir

Sering kali kita dimomokkan dengan kemenangan PH pada PRU 14 yang lalu adalah disebabkan jasa besar Tun Mahathir. Kita tidak meragui bahawa Tun Mahathir seorang negarawan berwibawa dan telah lama mengerah keringat membangunkan negara Malaysia.

Tetapi kita juga kena sedar, peranan Tun Mahathir juga yang telah menjatuhkan kerajaan sah PH apabila meletakkan jawatan sebagai perdana menteri tanpa perbincangan.

Ini mencerminkan suatu tindakan yang berbahaya kepada negara, apabila suatu keputusan yang besar sepatutnya dibawa bincang bersama ke majlis Presiden. Tidak boleh keputusan tersebut hanya dibuat oleh seorang saja, tetapi natijahnya sangat buruk.

PRK Dun Slim cerminan terkini

Pejuang yang telah menghantar calon dalam PRK Dun Slim dengan menggunakan tiket bebas yang lepas telah menunjukkan hasil kekalahan yang lebih teruk berbanding ketika bersama Pakatan Harapan pada PRU 2018.

Mohd Zaidi calon Barisan Nasional meraih 13,060 undi menewaskan dua calon Bebas iaitu Amir Khusyairi yang disokong oleh Tun Mahathir hanya beroleh 2,115 undi.

Majoriti tewas semakin melebar berbanding hanya majoriti 2,183 pada PRU 14 apabila calon Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Mohd Amran Ibrahim tewas kepada Barisan Nasional.

Undi masyarakat Cina

Undi Masyarakat Cina merupakan safe deposit bagi Pakatan Harapan sejak PRU 2008. Tetapi situasi ini telah berlainan apabila undi protes masyarakat Cina telah terserlah pada PRK Tanjung Piai 2019.

Bersatu yang telah mewakili PH pada PRK tersebut telah terciduk teruk dengan majoriti lebih 15 ribu yang merupakan satu kekalahan yang memalukan bagi sebuah kerajaan memerintah. Haji karmaine Sardini yang melawan Dr wee jeck seng telah lemas tenggelam arus Muafakat Nasional sehingga tidak mampu lansung bersaing.

Sedangkan sekiranya kita melihat data PRU 14 yang lepas, Bersatu juga meghantar calon Melayu iaitu Datuk Wira Md Farid Md Rafik telah berjaya memenangi kerusi Tanjung Piai dengan majoriti 524 undi mengalahkan calon yang sama iaitu Dr Wee Jeck Seng.

Ternyata kemenangan PH pada kerusi tersebut dengan sokongan padu masyarakat Cina menjadi formula yang sangat sempurna.

Hanya Gerhana Bukan Terbenamnya Matahari

Berita penuh : https://malaysiadateline.com/pejuang-bukan-galah-sejengkal-yang-diperlukan-ph/