Kebanyakan rakyat Malaysia membesar dengan rancangan TV ini, no.4 tu paling legend!

Kebanyakan rakyat Malaysia membesar dengan rancangan TV ini, no.4 tu paling legend!

2 dekad yang lalu (ya, DEKAD) ia adalah tahun 2003… Rasa tua lagi?

Kami membawa anda kembali ke masa apabila frasa ikonik “mengapa kami harus membeli cakera emas dan bukan cakera ungu?” mula-mula dimaklumkan kepada semua pemerhati filem tanah air Malaysia.

Kebanyakan rakyat Malaysia membesar dengan rancangan TV ini, no.4 tu paling legend!

Bagi kebanyakan daripada kita yang membesar di Malaysia pada pertengahan 90-an hingga 200-an, tiada apa yang dapat dibandingkan dengan rancangan yang memenuhi skrin TV keluarga kita pada tahun-tahun pembentukan tersebut.

Dan sementara masa telah berlalu, tidak dapat dinafikan kuasa nostalgia yang boleh membawa kita kembali ke hari-hari yang lebih mudah itu.

Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan senarai 10 rancangan kegemaran dari awal tahun 2000-an yang pasti akan mengembalikan kenangan manis bagi sesiapa yang membesar di Malaysia pada era itu.

Jadi, duduk, berehat dan bersedia untuk mengimbau masa lalu dengan program klasik ini.

1.Phua Chu Kang

Rambut kerinting, satu tahi lalat muka yang besar, but pembinaan kuning dan kuku merah jambu yang sangat cantik adalah semua ciri fizikal watak ikonik Ah Beng, Phua Chu Kang.

Senarai kami tidak akan lengkap tanpa menyebut sitkom legenda Singapura yang dibintangi oleh Gurmit Singh sebagai kontraktor kaya (tetapi murahan) yang dikatakan sebagai “terbaik di Singapura, JB, dan ada yang mengatakan Batam”.

Rancangan ini disiarkan pada tahun 1997 hingga 2009 di NTV7 dan mempamerkan banyak telatah lucu keluarga Phua. Sekarang, rancangan itu sudah lama tamat tetapi anda masih boleh menangkap ketawa daripada episodnya di Netflix!

2. Kacang

Jika anda fikir rancangan ini adalah mimpi demam, maka tidak, ia adalah rancangan Malaysia sebenar yang memusatkan pelbagai jenis kacang (kacang atau kacang) yang menjalani kehidupan mereka di bawah satu bumbung sama seperti kita manusia.

Siri ini telah ditayangkan di RTM1 biasanya pada pukul 7 malam pada hari itu dan digemari oleh ramai kanak-kanak kerana konsep pelik serta lagu pembukaan yang menarik.

3. Masquarade, Kasou Taishou

Satu lagi rancangan yang menarik tetapi menghiburkan ialah pertandingan kostum Masquerade Jepun atau lebih dikenali sebagai “Kasou Taishou” yang pertama kali disiarkan pada tahun 1979 dan kemudiannya ditayangkan di TV Asia Tenggara pada tahun 200-an.

Pertunjukan langsung menampilkan persembahan kreatif yang memainkan ilusi optik untuk memenangi mata daripada penonton. Peserta persembahan boleh terdiri daripada kanak-kanak hingga warga emas dan boleh datang dalam kumpulan besar atau kurang.

Jika anda belum pernah mendengar tentang yang ini maka sudah tiba masanya untuk berkenalan, terutamanya jika anda sedang mencari kandungan yang lucu lagi kreatif untuk dinikmati. Anda boleh menemui episod ” Kasou Taishou” di Netflix!

4. Bawang Merah, Bawang Putih

Anda mungkin mempelajari beberapa bahasa Indonesia daripada sinteron (sinetron) ikonik ini .

“Bawang Merah, Bawang Putih” sangat popular terutamanya untuk penutur bahasa Melayu pada masa itu. Rancangan ini disiarkan di Malaysia sekitar tahun 2006 di TV3 dan mempunyai 108 episod yang DIPENUHI dengan plot twist dan banyak suntingan zum untuk faktor kejutan (benar-benar tanda dagangan sinetron/ sinetron klasik ) .

Berdasarkan cerita rakyat Indonesia bersaudara (ya salah satunya adalah “jahat”) ia dibintangi oleh Revalina S. Temat sebagai Alya/Bawang Putih dan Nia Ramadhani sebagai Siska/Bawang Merah.

5. Gerak Khas

Lagenda “Gerak Khas” (Pasukan Khas) pertama kali muncul pada tahun 1999 dan menggambarkan sudut fiksyen unit Pasukan Khas Polis Diraja Malaysia dalam memerangi jenayah besar seperti pembunuhan, pengedaran dadah, pengubahan wang haram, serta serangan pengganas.

Rancangan ini mempunyai lagu pembukaan yang cukup menarik juga. Ia merupakan salah satu drama perdana yang paling lama ditayangkan di Malaysia dan mempunyai 1504 episod sehingga tamat pada 2021 .

6. Senario

Sudah tentu, “Senario” terpaksa membuat senarai! Rancangan komedi sketsa ini disiarkan di TV3 dari 1993 hingga 2006, dan popular kerana lakonan lucu, nombor muzik dan jenaka yang sering berterus terang.

Kebanyakan pelakon seperti Saiful Apek dan Azlee Jaafar terkenal di negara ini dengan persembahan mereka dalam rancangan itu sehingga ke hari ini!

7. Di Bawah Satu Bumbung

Sebelum Phua Chu Kang menjadi persembahan, terdapat ikonik “Di Bawah Satu Bumbung” yang dibintangi oleh Moses Lim sebagai Tan Ah Teck, bapa kelakar kepada keluarga besar Tan.

Rancangan ini disiarkan pada tahun 1994 dan menjadi popular kerana mempamerkan keluarga Tan berbilang generasi dan perjuangan harian mereka, jenaka lucu dan pengembaraan yang mempamerkan banyak budaya Singapura, menjadikannya klasik yang boleh dikaitkan dan digemari .

8. Spanar Jaya

Sitkom popular Malaysia “Spanar Jaya” disiarkan pada tahun 1998 dan dibintangi Zainal Ariffin, sebagai Pak Selamat, seorang pemilik perniagaan kecil yang cuba menjadi besar dengan kedai pembaikan keretanya. Mungkin boleh dikatakan ini adalah versi Bahasa Melayu Phua Chu Kang…

Rancangan komedi ini juga mengikuti kisah cinta, persahabatan, dan konflik keluarga dan pekerja Pak Selamat di kedai tersebut.

9. Jangan Ketawa

Menjadi platform pertama untuk rakyat Malaysia mengenali Harith Iskander semasa penampilan awalnya, beliau dan mendiang Linda Chong menghasilkan Jangan Ketawa pada 1991.

Rancangan komedi ini disiarkan di TV3 dan dipuji kerana pelakonnya yang pelbagai serta memikat budaya Malaysia dengan tepat. Kelucuan “Jangan Ketawa” adalah lancang dan bukan untuk mereka yang lemah semangat!

10. Pi Mai Pi Mai Tang Tu

Terakhir dalam senarai kami ialah sitkom Malaysia lucu dari tahun 80-an, “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” yang mengisahkan kehidupan penduduk di Flat Seri Wangi.

Rancangan ini mendapat sambutan meluas di TV3 dan mula disiarkan pada tahun 1983 dengan barisan pelakon yang terdiri daripada Allahyarham Zami Ismail, Wan Maimunah, Khatijah Tan, Sabri Yunus, Sulaiman Yassin, Datin Marlia Musa dan Angeline Tan.

Rancangan ini telah ditayangkan selama 17 musim dengan 1,210 episod dan kemudiannya diadaptasi menjadi sebuah muzikal pada tahun 2006. Kami rakyat Malaysia sangat sukakan humor!

Dan itu menandakan berakhirnya senarai rancangan menghiburkan dan klasik kami yang disiarkan semula apabila bunyi modem dail kuat masih menjadi sesuatu dan platform penstriman tidak.

BACA: 

Berang tak dapat beli nasi lemak akka, pelanggan maki peniaga gerai tapi reaksi anak peniaga undang pujian netizen

“Malu dapat, sakit pun dapat”, ‘King’ tak menyabar potong barisan tersekat dalam longkang undang dekah netizen