Jepun turut dibadai gelombang Covid-19, sistem kesihatan turut terjejas

Hospital di bandar kedua terbesar di Jepun di Osaka mengalami keruntuhan di bawah gelombang besar jangkitan koronavirus baru, kehabisan katil dan ventilator ketika doktor yang keletihan memberi amaran mengenai “keruntuhan sistem”, dan memberi nasihat agar tidak mengadakan Olimpik musim panas ini.

Wilayah barat Jepun yang menampung 9 juta orang menderita gelombang pandemi keempat, menyumbang sepertiga dari jumlah kematian negara pada bulan Mei, walaupun hanya 7% dari jumlah penduduknya.

Kepantasan sistem penjagaan kesihatan Osaka menggarisbawahi cabaran untuk mengadakan acara sukan global utama dalam masa dua bulan, terutama kerana hanya sekitar separuh daripada kakitangan perubatan Jepun yang menyelesaikan inokulasi.

“Secara sederhana, ini adalah keruntuhan sistem perubatan,” kata Yuji Tohda, pengarah Hospital Universiti Kindai di Osaka.

“Varian Inggeris yang sangat menular dan kewaspadaan yang merosot menyebabkan pertumbuhan jumlah pesakit yang meletup ini.”

Jepun telah mengelakkan jangkitan besar yang diderita oleh negara lain, tetapi gelombang pandemi keempat menggegarkan wilayah Osaka, dengan 3.849 ujian positif baru dalam seminggu hingga Khamis.

Itu menunjukkan lonjakan lebih dari lima kali ganda dalam tempoh yang sama tiga bulan yang lalu.

Hanya 14% daripada 13,770 pesakit COVID-19 prefektur itu telah dirawat di hospital, meninggalkan sebahagian besarnya untuk mengurus diri sendiri. Sebagai perbandingan, kadar kemasukan ke hospital terkini di Tokyo adalah 37%.

Panel penasihat kerajaan melihat kadar kurang dari 25% sebagai pencetus untuk mempertimbangkan pengenaan keadaan darurat.

Pada hari Khamis, 96% daripada 348 tempat tidur hospital yang disediakan oleh Osaka untuk kes virus serius telah digunakan. Sejak Mac, 17 orang telah meninggal dunia akibat penyakit itu di luar hospital prefektur, kata pegawai bulan ini.

Varian ini dapat membuat orang muda menjadi sakit dengan cepat, dan apabila sakit parah, pesakit sukar untuk sembuh, kata Toshiaki Minami, pengarah Hospital Universiti Perubatan dan Farmasi Osaka (OMPUH).

Pekerja perubatan di Osaka Medical and Pharmaceutical University Hospital bekerja di sayap operasi hospital, di tengah wabak penyakit koronavirus (COVID-19), di Takatsuki, prefektur Osaka, Jepun 17 Mei 2021.

“Saya percaya bahawa hingga kini banyak orang muda menganggap mereka tidak terkalahkan. Tapi kali ini tidak boleh terjadi. Semua orang sama-sama menanggung risikonya.”

Minami berkata, pembekal baru-baru ini memberitahunya bahawa stok propofol, ubat utama yang digunakan untuk menenangkan pesakit intubasi, hampir habis, sementara hospital Tohda kekurangan ventilator yang penting untuk pesakit COVID-19 yang sakit parah.

Merawat pesakit yang sakit kritis dalam menghadapi risiko jangkitan telah memberi kesan serius kepada kakitangan, kata Satsuki Nakayama, ketua jabatan kejururawatan di OMPUH.

“Saya mendapat beberapa kakitangan unit rawatan intensif (ICU) yang mengatakan bahawa mereka telah mencapai titik putus,” tambahnya. “Saya perlu memikirkan perubahan personel untuk membawa orang dari sayap hospital lain.”

Kira-kira 500 doktor dan 950 jururawat bekerja di OMPUH, yang menguruskan 832 katil. Sepuluh dari 16 katil ICUnya telah dikhaskan untuk pesakit virus. Dua puluh daripada kira-kira 140 pesakit serius yang dibawa oleh hospital meninggal dunia di ICU.

Yasunori Komatsu, yang mengetuai kesatuan pekerja pemerintah daerah, mengatakan keadaan sangat buruk bagi perawat kesihatan awam di pusat-pusat kesihatan tempatan, yang menghubungkan antara pesakit dan institusi perubatan.

“Sebilangan dari mereka menghabiskan 100, 150, 200 jam lembur, dan itu telah berlangsung selama setahun sekarang … ketika bertugas, mereka kadang-kadang pulang pada satu atau dua pagi, dan hanya tidur terbangun dengan panggilan telefon pada pukul tiga atau empat. ”

Para profesional perubatan dengan pengalaman langsung dalam perjuangan Osaka dengan pandemi itu berpandangan negatif untuk mengadakan Sukan Tokyo, yang akan berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos.

“Olimpik harus dihentikan, kerana kita sudah gagal menghentikan aliran varian baru dari England, dan seterusnya mungkin aliran masuk varian India,” kata Akira Takasu, ketua perubatan kecemasan di OMPUH.

Dia merujuk pada varian yang pertama kali ditemukan di India yang ditetapkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai perhatian setelah kajian awal menunjukkannya menyebar dengan lebih mudah.

“Di Olimpik, 70,000 atau 80,000 atlet dan orang-orang akan datang ke negara ini dari seluruh dunia. Ini mungkin menjadi pencetus kepada bencana lain pada musim panas.”

Berita Penuh :https://www.reuters.com/world/asia-pacific/no-ones-safe-anymore-japans-osaka-city-crumples-under-covid-19-onslaught-2021-05-24/

COMMENTS

Wordpress (0)