Ini 10 terowong terbaik di dunia, tak sangka no.8 tu ada di Kuala Lumpur je?!

Ini 10 terowong terbaik di dunia, tak sangka no.8 tu ada di Kuala Lumpur je?!

Tahun ini menandakan ulang tahun ke-20 pembukaan Terowong Saluran yang menghubungkan Perancis dengan United Kingdom, dan ulang tahun ke-50 perjanjian itu yang membawa kepada penciptaannya.

Terowong Pangkalan Gotthard, yang digelar “pembinaan abad ini” Switzerland, telah 17 tahun dalam pembikinan dan dilaporkan menelan belanja sekitar $12 bilion.

Ini 10 terowong terbaik di dunia, tak sangka no.8 tu ada di Kuala Lumpur je?!

Untuk menandakan peristiwa itu, kami melihat beberapa terowong terhebat di dunia.

LEBIH: Terowong terpanjang di dunia dibuka jauh di bawah Swiss Alps

1. Terowong Pangkalan Gotthard (Switzerland)

Membina terowong terpanjang di dunia
Pemimpin Eropah termasuk Canselor Jerman Angela Merkel dan Presiden Perancis Francois Hollande hadir ke pembukaan besar Terowong Pangkalan Gotthard pada bulan Jun, yang menampilkan adegan berwarna-warni dan sering nyata melibatkan penari berkostum, bunga api dan banyak yodeling.

Mencapai kedalaman 2,300 meter (7,545 kaki, hampir 1.5 batu) terowong itu akan mengurangkan masa perjalanan sejam antara Zurich, Switzerland dan Milan, Itali.

Terowong sepanjang 57 kilometer itu berjalan di antara bandar Erstfeld di utara dan Bodio di selatan. Kereta api yang mencapai kelajuan sehingga 250 kilometer sejam (155 mph) boleh bergerak dalam masa 20 minit, menurut Sistem Perjalanan Switzerland.

Trafik komersial biasa bermula dengan serius pada 11 Disember, apabila kereta api penumpang biasa pertama meninggalkan Zurich pada 6.09 pagi waktu tempatan dan tiba di Lugano pada 8.17 pagi

Gotthard memintas Terowong Seikan sepanjang 53.9 kilometer di utara Jepun sebagai terowong kereta api terpanjang di dunia dan menurunkan Terowong Saluran sepanjang 50.5 kilometer antara Britain dan Perancis ke tempat ketiga.

Panjang: 57 kilometer (35 batu)

Fakta pantas: 3,200 kilometer kabel tembaga digunakan dalam pembinaan terowong – cukup untuk merentang dari Madrid ke Moscow.

Maklumat lanjut: Terowong Pangkalan Gotthard

2. Terowong Saluran (England dan Perancis)
Menghubungkan United Kingdom dengan benua Eropah (ia mempunyai pintu masuk/keluar di Folkestone, Kent dan Pas-de-Calais di utara Perancis), terowong ini mempunyai bahagian bawah laut terpanjang di dunia – 37.9 kilometer (23.5 batu).

Walaupun keajaiban zaman moden, ia bukanlah idea baharu apabila ia dibina.

“Terowong ini mentakrifkan istilah ‘projek mega,’” kata Matt Sykes, pakar terowong dan pengarah di syarikat kejuruteraan Arup.

“Ia secara asasnya mengubah geografi Eropah dan membantu mengukuhkan kereta api berkelajuan tinggi sebagai alternatif yang berdaya maju kepada penerbangan jarak dekat.”

Panjang: 50 kilometer (31 batu)

Tindakan pantas : Walaupun kedua-dua pihak Inggeris dan Perancis berusaha untuk membina Terowong Saluran, pihak Inggeris menempuh jarak yang lebih jauh.

Maklumat lanjut : Euro Tunnel

LEBIH: 24 jambatan yang paling menakjubkan di dunia

3. Terowong Laerdal (Aurland, Norway)
Terowong Laerdal di Norway Barat ialah terowong jalan terpanjang di dunia dan menelan belanja $153 juta untuk dibina, yang berfungsi pada $6,250 setiap meter.

“Kepanjangan terowong – yang mengambil masa 20 minit untuk memandu – membawa kepada inovasi dalam penggunaan sains tingkah laku dan psikologi pemandu dalam reka bentuk untuk mengurangkan keletihan pemandu dan meningkatkan keselamatan,” kata Sykes.

“Ini menghasilkan gua besar yang terang berwarna-warni setiap enam kilometer, memberikan tempat menarik dan pengalaman pemandu yang unik.”

Panjang: 24.5 kilometer (15.2 batu)

Fakta pantas: Jurutera mengasingkan terowong kepada bahagian yang berbeza untuk memberikan ilusi bahawa pemandu sedang melalui beberapa terowong yang lebih kecil.

Maklumat lanjut : The Fjords

LEBIH: Tarikan pelancong bawah tanah teratas dunia

4. Tokyo Bay Aqua-Line (Tokyo)
Aqua-Line Tokyo: Jambatan di atas, terowong di bawah.
Aqua-Line Tokyo: Jambatan di atas, terowong di bawah.
Persatuan Pelancong Wilayah Chiba/JNTO
Sangat mudah untuk disalah anggap terowong ini sebagai jambatan kerana sebahagian daripada struktur itu terdiri daripada jarak 4.4 kilometer serta saluran bawah laut sepanjang 9.6 kilometer.

Laluan Aqua merentasi Teluk Tokyo dan menghubungkan bandar Kawasaki dan Kisarazu.

“Projek ini memerlukan mesin pengorek terowong bawah laut terbesar di dunia dan menetapkan duluan untuk membina terowong jalan dua lorong,” kata Matt Sykes di Arup.

Panjang: 14 kilometer jumlah (8.7 batu)

Fakta pantas: Dibina di atas Laluan Aqua Bay Tokyo ialah sebuah pulau yang berfungsi sebagai kawasan rehat dan pusat beli-belah.

Pulau buatan manusia, yang dipanggil Umi-Hotaru, adalah tempat pemandangan yang popular dengan dek pemerhatian yang memberikan pemandangan Teluk Tokyo yang hebat.

Maklumat lanjut : Jurutera Perunding Awam Nippon

LEBIH: 25 bangunan pencakar langit yang hebat: ikon pembinaan

5. Terowong Eisenhower (Colorado)
Terowong jalan Eisenhower Colorado adalah salah satu yang tertinggi di dunia, terletak 3,401 meter (11,158 kaki) di atas paras laut, di titik tertinggi di sistem lebuh raya antara negeri AS.

Ia memainkan peranan penting dalam pergerakan hak wanita apabila Janet Bonnema diupah sebagai pekerja pembinaan pada tahun 1972.

Bonnema menyaman dan dibenarkan kembali ke terowong.

Panjang: 2.72 kilometer (1.7 batu)

Fakta pantas: Sebelum pembukaan rasmi terowong itu pada tahun 1972, seorang pemandu mabuk percaya dia harus menjadi orang pertama yang membawa kenderaan melaluinya dan telah ditangkap kerana menceroboh.

Maklumat lanjut : Jabatan Pengangkutan Colorado

LEBIH LANJUT: China mula mengusahakan bangunan tertinggi di dunia

6. Terowong Spiralen (Drammen, Norway)
Terowong jalan Spiralen yang dramatik, dibina pada tahun 1961 dan terdiri daripada enam lingkaran yang meliputi 1,649 meter (5,413 kaki), menuju ke salah satu sudut pandangan yang paling menakjubkan di bandar industri Drammen.

“Walaupun sebagai sebuah negara yang mahal, Norway membina beberapa terowong yang paling murah,” kata Alun Thomas, ketua terowong di perundingan kejuruteraan Ramboll.

Panjang: 1.65 kilometer (1.02 batu)

Tindakan pantas : Terowong membuka ke pemandangan dramatik Lembah Drammen dan mempunyai taman bir, restoran dan muzium terbuka.

Maklumat lanjut: Spiralen dalam Drammen

LAGI: 10 daripada bangunan ‘paling gumpal’ di dunia

7. Terowong Guoliang (Wilayah Henan, China)
Sebelum pembinaan terowong yang mengagumkan ini, satu-satunya cara untuk mengakses perkampungan Guoliang adalah melalui laluan sempit yang diukir di tepi Pergunungan Taihang.

Tiga meninggal dunia semasa proses pembinaan tetapi terowong itu mengubah kampung dan menjadi tarikan pelancong dengan haknya sendiri.

“Terowong ini cantik dan menghargai kegigihan penduduk kampung yang membinanya,” kata Thomas di Ramboll.

Panjang: 1.2 kilometer (0.74 batu)

Fakta pantas: Terowong itu dibina bergerigi dan curam kerana peralatan primitif kampung, menjadikannya nama samaran: “Jalan yang tidak bertolak ansur dengan sebarang kesilapan.”

LEBIH: Menara tertinggi di dunia seterusnya: Super hijau, sangat merah jambu

8. SMART (Kuala Lumpur, Malaysia)

“SMART ialah gabungan jalan raya dan terowong bantuan banjir,” jelas Thomas di Ramboll.

Terowong yang terpanjang di Malaysia itu dibina bagi menyelesaikan masalah banjir kilat di Kuala Lumpur.

Apabila tiada banjir, ia berfungsi semata-mata sebagai terowong jalan raya.

Apabila berlaku banjir, air hujan boleh dialihkan ke saluran yang lebih rendah, dan tingkat atas akan kekal terbuka kepada lalu lintas.

Apabila banjir yang luar biasa lebat berlaku, terowong ditutup kepada semua lalu lintas dan pintu kedap air terbuka untuk membolehkan air banjir mengalir melaluinya.

Panjang: 9.7 kilometer (6.02 batu)

Fakta pantas: Terowong itu dijangka menghalang berbilion dolar kemungkinan kerosakan dan kos banjir akibat kesesakan lalu lintas.

Maklumat lanjut : Terowong Lebuhraya SMART

LEBIH: Bandar bawah tanah rahsia Beijing

9. Terowong Persiaran Bund (Shanghai)

Terowong bawah air Cina ini pendek dan manis, tetapi menakjubkan dan sedikit pelik.

Panjang: 646.7 meter (2,122 kaki)

Fakta pantas: Sebuah syarikat yang pernah bekerja dengan Disney pada asalnya sepatutnya membantu mereka bentuk terowong, tetapi dianggap terlalu mahal.

LEBIH: Budapest Bawah Tanah: Gua, gereja dan kubu Perang Dingin

Terowong 10 Seikan (Jepun)
Seikan ialah terowong kereta api di Jepun, tetapi yang menjadikannya unik ialah hakikat bahawa terowong sepanjang 23 kilometer (14.2 batu) adalah 140 meter (460 kaki) di bawah paras laut.

Ia merentasi Selat Tsugaru, menghubungkan Prefektur Aomori di pulau Honshu ke pulau Hokkaido. Kerja-kerja pembinaan terowong itu bermula pada tahun 1964 dan siap pada tahun 1988.

Panjang: 53 kilometer (32.9 batu)

Fakta pantas: Pada tahun 1976, pekerja binaan terlanggar tompokan batu lembut dan air terpancut ke dalam terowong pada kadar 80 tan seminit. Kebocoran itu mengambil masa dua bulan untuk dibaiki.

BACA:

Bank dah tak terima duit syiling? Habis tu macam mana dengan orang yang menabung pula

Patutlah jual dadah kaya? Polis jumpa 2 tan kokain terapung di tengah laut bernilai RM1.9 billion