Imunisasi kaedah paling baik kekang Covid-19, kata pakar

Imunisasi merupakan satu-satunya opsyen negara dalam mengekang penularan wabak COVD-19.

Pakar Kesihatan Awam, Prof Datuk Dr Syed Mohamed Aljunid Syed Junid berkata, ini kerana langkah kawalan lain seperti pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dan penguatkuasaan prosedur operasi standard (SOP) dilihat masih lemah dan bermasalah.

“Kita dapat lihat banyak masalah dalam pelaksanaan SOP malah PKP juga mempunyai banyak kelemahan dalam penguatkuasaannya.

“Senjata yang tinggal dan diketahui berkesan sekarang ialah imunisasi, jadi kerajaan perlu mengambil langkah aktif untuk memastikan setiap penduduk di negara ini menerima vaksin.

“Ini sudah dibuktikan di banyak negara maju, apabila liputan vaksin yang menyeluruh mampu menurunkan angka kes dengan cepat.

“Dalam masa yang sama, kerajaan perlu sentiasa peka dan menambah baik sistem dalam pengagihan vaksin. Membuka peluang kepada orang ramai mendaftar vaksin secara sukarela itu sudah bagus tapi sistem juga perlu kemas untuk memastikan semua berjalan lancar,” katanya ketika muncul dalam Buletin AWANI.

Ditanya tentang situasi jangkitan yang semakin meruncing ketika ini, Syed Mohamed Aljunid berkata, tidak tepat untuk menyalahkannya varian baharu sebagai punca, sebaliknya ia mungkin disebabkan oleh saringan secara aktif yang dilakukan.

Beliau juga berpendapat penambahan bilangan katil di wad unit rawatan rapi (ICU) adalah usaha yang baik dalam memenuhi kehendak sistem kesihatan negara yang ketika ini semakin genting.

“Tetapi dalam masa yang sama ia juga perlu disertai dengan langkah menambah bilangan petugas kesihatan untuk menangani jumlah pesakit COVID-19 masih tinggi. Jika tidak, ia tetap akan menyebabkan tekanan kepada petugas dan sistem kesihatan.

“Kita juga perlu memastikan rawatan yang sama rata tanpa diskriminasi diberi kepada semua penduduk negara ini, termasuk warga asing,” ujarnya.

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/imunisasi-satusatunya-senjata-kita-kekang-covid19-pakar-298281