Gempar !!! Kerajaan PN bakal tangguhkan pengundian belanjawan 2021

Pengundian Belanjawan 2021 boleh ditangguhkan seminggu dari Khamis, kata sumber kerajaan.

Menurut laporan The Straits Times, kerajaan sedang mempertimbangkan untuk menangguhkan pengundian penting itu hingga 1 Disember, seolah-olah kerana beberapa kementerian belum memberikan respons terhadap perkara yang dibangkitkan oleh anggota parlimen persekutuan semasa perbahasan di Parlimen.

Difahamkan, prosesnya sudah terlambat, sebahagian besarnya disebabkan oleh perjumpaan harian yang semakin pendek setelah ketakutan Covid-19 di Parlimen.

“Ada 16 kementerian yang belum selesai. Kita harus memberi masa yang diperlukan, ”kata satu sumber, sambil menambah bahawa anggota Parlimen belum dimaklumkan secara rasmi mengenai masalah ini.

Pengundian Belanjawan 2021 sangat kritikal kerana majoriti tipis kerajaan Perikatan Nasional.

Secara konvensyen, penolakan Belanjawan persekutuan dianggap sebagai suara tidak percaya yang berjaya terhadap parti kerajaan dan harus dipenuhi dengan pengunduran seluruh Kabinet.

Kelewatan itu dapat memberi masa pemerintahan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk merunding sokongan untuk Belanjawan 2021 atau meminda perbelanjaan persekutuan untuk memenangkan pengkritik.

Sejak dibentangkan pada 6 November, kedua-dua blok kerjaan dan Pembangkang telah mempersoalkan peruntukan dan keutamaan dalam Belanjawan 2021 walaupun Yang diPertuan Agong berulang kali memberi nasihat agar mereka menyokong ini demi kepentingan negara.

Antara tuntutan mereka termasuk tempoh lanjutan moratorium pinjaman, peningkatan pengeluaran dari simpanan persaraan berkanun, dan pembayaran tunai yang lebih besar.

Ahli Parlimen yang menunjukkan keengganan mereka untuk menyokong belanjawan itu termasuk bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan ahli parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah.

 

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/11/24/report-putrajaya-likely-to-delay-vote-on-budget-2021/1925800