Gempar !!! Bolot vaksin : Kesatuan Eropah sangkal dakwaan Khairy

Bolot vaksin : Kesatuan Eropah sangkal dakwaan Khairy.

Kesatuan Eropah (EU) menyangkal dakwaan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar kononnya blok itu membolot vaksin.

UE tolak dakwaan bolot vaksin

Dutanya ke Malaysia, Michalis Rokas berkata, tohmahan berkenaan adalah jelas tidak berasas sama sekali kerana apa yang berlaku membuktikan EU amat prihatin dalam isu itu.

“Untuk makluman anda, segala permintaan daripada kerajaan Malaysia berhubung agihan vaksin ke negara ini sudahpun diluluskan tanpa masalah oleh Sekretariat EU,” tegasnya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas pelancaran Program Sokongan Respons Covid-19 ASEAN-EU kelolaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di negara ini, hari ini.

Majlis itu dirasmikan secara maya oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba dan turut disertai Wakil WHO bagi Malaysia, Brunei dan Singapura, Dr. Lo Ying-Ru Jacqueline.

Semalam, Khairy Jamaluddin pada sidang akhbar mendedahkan ada beberapa buah negara Eropah yang memonopoli agihan sehingga mengakibatkan kadar vaksinasi di negara ini agak ketinggalan.

Kartel itu dipercayai berunding terus dengan pembekal vaksin bagi membolehkan pembelian dapat dibuat secara pukal apatah lagi kilang pembuatan berkenaan terletak di benua tersebut.

Mengulas lanjut, Rokas berkata, sehingga semalam sahaja, lebih lima juta dos disumbangkan EU kepada kerajaan Malaysia menerusi program Akses Sejagat Vaksin Covid-19 (Covax).

Berita Penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/06/22/kesatuan-eropah-nafi-bolot-vaksin-covid-19/

CATEGORIES