Alternatif tenaga elektrik di Malaysia, tenaga solar lebih jimat duit siap boleh jana pendapatan ramai tak tahu!

Alternatif tenaga elektrik di Malaysia, tenaga solar lebih jimat duit siap boleh jana pendapatan ramai tak tahu!

HAMPIR semua orang tertekan dengan bayaran bil elektrik setiap bulan,

lebih-lebih lagi kini negara kita mengalami cuaca yang sangat panas sehingga meningkatkan penggunaan penyaman udara..

Alternatif tenaga elektrik di Malaysia, tenaga solar lebih jimat duit siap boleh jana pendapatan ramai tak tahu!

Tahukah anda, selain mematikan plag selepas digunakan, ada lagi cara lain yang dapat menjimatkan bil elektrik dalam jangka masa panjang?

Selain bagus untuk alam sekitar, penggunaan tenaga solar juga dapat menjimatkan bil elektrik di rumah.

Di Malaysia, pilihan untuk menggunakan tenaga solar mungkin keputusan yang bermanfaat. Hal ini kerana kedudukan negara di garisan khatulistiwa menyebabkan kita menerima sinaran matahari hampir sepanjang tahun.

Kebaikan menggunakan panel solar

Jadi, adakah panel solar sebenarnya menjimatkan wang? Jika benar, berapa banyak wang pula dapat dijimatkan?

Jawapannya, ya! Ia akan menjimatkan wang. Sebelum itu, perlu diingatkan bahawa sebelum dapat menjimatkan wang, anda perlu menyediakan sejumlah wang pendahuluan untuk proses pembelian dan pemasangan panel solar.

Anggap saja ia sebagai satu pelaburan. Anda perlu mendahulukan sejumlah wang mengikut keperluan untuk pemasangan panel solar. Kemudian, anda boleh menjimatkan wang untuk bil elektrik dalam jangka masa panjang.

Sekiranya panel solar yang dipasang cukup besar, anda mungkin dapat menjana tenaga elektrik yang mencukupi untuk seluruh rumah dan menjual lebihan itu kembali ke grid di bawah skim Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) di Malaysia.

Secara purata, sebuah rumah boleh menjimatkan antara RM40,000 dan RM125,000 sepanjang hayat sistem panel solar anda.

Di samping itu, apabila anda memasang sistem panel solar di hartanah, ia akan menambah nilai hartanah tersebut di pasaran.

Sebagai contoh, jika anda merancang untuk menjual rumah dilengkapi dengan sistem panel solar, pembeli akan sanggup membayar harga yang lebih tinggi. Hal ini kerana mereka mengetahui ia akan menguntungkan kerana tidak perlu membayar bil elektrik yang tinggi setiap bulan.

Faktor perlu diambil kira sebelum memasang panel solar

Terdapat beberapa faktor perlu diambil kira sebelum membuat keputusan untuk memasang panel solar di rumah.

Penggunaan tenaga
Untuk mengetahui jenis sistem panel solar yang diperlukan, kaji bil elektrik bulanan untuk mengetahui jumlah elektrik yang digunakan oleh isi rumah anda secara tetap.

Corak penggunaan tenaga
Mengetahui apabila anda menggunakan sistem panel solar anda adalah penting. Apabila panel solar memenuhi semua keperluan kuasa, anda tidak bergantung pada grid dan tidak membayar elektrik pada waktu tersebut.

Sebaliknya, jika anda menggunakan kurang tenaga daripada yang dihasilkan, anda boleh memberitahu grid dan menerima kredit pada bil berdasarkan feed-in tariff (FiT).

Feed-in tariff
Feed-in tariff (FiT) ialah skim yang membolehkan anda menjana elektrik sendiri untuk dijual kepada grid.

FiT di Malaysia bergantung pada syarikat yang memasang panel solar. Jadi, pastikan anda bertanya kepada mereka sebelum memasang sebarang sistem tenaga solar.

Kadar FiT di Malaysia dikatakan agak memberangsangkan terutamanya untuk photovoltaic (PV). Kebiasaannya, mereka akan menggariskan pelbagai jumlah bonus yang dikenakan jika penjana memenuhi kriteria tertentu.

Saiz panel solar
Lebih besar panel tenaga solar, lebih banyak tenaga yang dijana. Justeru, lebih banyak wang yang anda boleh jimatkan dari semasa ke semasa. Memandangkan sistem panel solar lebih besar akan menelan kos yang lebih tinggi, pastikan anda tahu kuasa atau bil elektrik seluruh isi rumah bagi menentukan saiz panel solar.

Lokasi
Satu lagi aspek yang perlu dipertimbangkan ialah lokasi rumah. Di Malaysia, boleh dikatakan matahari bersinar sepanjang tahun. Tetapi, penerimaan sinar matahari mungkin berbeza bergantung kepada kawasan.

Sekiranya lokasi rumah tidak menerima sinaran matahari dengan banyak, anda mungkin hanya memerlukan panel solar yang kecil sahaja atau ia mungkin tidak akan menjimatkan bil elektrik dengan ketara. –

BACA:

‘Orang undi suruh bawa suara rakyat!’, Ahli parlimen kantoi tukar gambar lucah ketika sidang dewan rakyat

Gara-gara terlebih potong alat sulit masa berkhatan, kerajaan Malaysia kena saman RM3.1 juta