‘Ajal, maut, jodoh ditangan tuhan’, Polis dedah mangsa pemandu grab ‘reject’ penumpang sejak 2 petang

‘Ajal, maut, jodoh ditangan tuhan’, Polis dedah mangsa pemandu grab ‘reject’ penumpang sejak 2 petang

PEMANDU e-hailing yang merupakan salah seorang daripada 10 mangsa nahas pesawat terhempas

Di Lebuhraya Guthrie berdekatan Bandar Elmina, Shah Alam, Selangor pada Khamis dipercayai berseorang ketika tragedi itu menimpa dirinya.

'Ajal, maut, jodoh ditangan tuhan', Polis dedah mangsa pemandu grab 'reject' penumpang sejak 2 petang

Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain berkata, berdasarkan semakan dengan syarikat e-hailing, pemandu tersebut menolak mengambil penumpang sejak pukul 2 petang.

“Pemandu itu sebenarnya sudah ‘reject’ penumpang sejak pukul 2 petang. Kita dah periksa dengan syarikat, dia memang ‘reject’ penumpang.

“Setakat ini polis syaki hanya satu mangsa dalam kereta itu sehingga proses pengenalan identiti dan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) selesai,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar secara langsung di lokasi kejadian pada pagi Jumaat.

SHAH ALAM, 17 Ogos — Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain bersama Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan (kiri) semasa sidang media berkaitan nahas pesawat terhempas di Bandar Elmina Shah Alam hari ini.–fotoBERNAMA (2023) HAK CIPTA TERPELIHARA

Razarudin berkata, semua cebisan yang ditemukan telah dibawa ke HTAR Klang. — Bernama

Razarudin berkata, operasi pencarian saki-baki cebisan mayat dan pembersihan bangkai pesawat yang terhempas di lokasi kejadian telah 95 peratus selesai.

Menurutnya, ketika ini, anggota keselamatan sedang melakukan pembersihan terakhir dan mengesan kemungkinan baki cebisan mayat mangsa di tempat kejadian.

“Kita telah menjumpai 10 mayat dan dalam bahasa penyiasatan, yang dipanggil ‘human remains’ (atau cebisan mayat) kita sudah ambil 15 (iaitu) ada yang badan sedikit, tangan sedikit.

“Barang kepunyaan peribadi daripada human remains ini seperti jam, duit dan beg, lebih kurang dalam 21 yang ada (dijumpai),” katanya lagi.

Razarudin berkata lagi, semua cebisan yang ditemukan telah dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang untuk proses bedah siasat dan sebanyak 22 waris telah diambil sampel DNA untuk dipadankan.

BACA: Tular video dashcam buat pusingan tajam sebelum menjunam