Ahli kelab gastrik bulan ramadan kena elak 7 makanan ini masa berbuka, no.2 tu mengejutkan!

Ahli kelab gastrik bulan ramadan kena elak 7 makanan ini masa berbuka, no.2 tu mengejutkan

!Sedar tak sedar kita dah pun berada di Ramadan yang ke-10 untuk tahun ini.

Ramai antara kita yang masih bertahan tak tinggal walau sehari pun puasa dan tak dinafikan juga ada segelintir yang terpaksa berbuka atas faktor kesihatan, terutamanya gastrik.

Ahli kelab gastrik bulan ramadan kena elak 7 makanan ini masa berbuka, no.2 tu mengejutkan!

Jadi, untuk korang yang ada gastrik, gerd and anxiety, min nak kongsi sesuatu untuk kebaikkan korang ketika berbuka.

Ada 7 jenis makanan yang korang boleh elak ketika berbuka untuk mengurangkan kesakitan gastrik ketika berpuasa. Korang boleh tengok video @AkeemSharyzal kat bawah ni.

Ayam Percik

Screenshot 2023 04 01 At 12.48.09 PmBiasanya kalau pergi bazaar ramadan min sendiri mesti cari ayam percik ni. Kalau bukan bulan puasa, ayam percik ni rasa biasa-biasa je.

Tapi untuk korang yang ada gastrik, lebih baik elakkan ayam percik ni sebab ada resepi yang pakai santan, ada resepi yang banyak cili. Korang sendiri tahu perut korang tak boleh tahan apa kan.

Air Balang

Screenshot 2023 04 01 At 12.49.21 PmNi yang paling min tak sangka masuk dalam list untuk dielak terutamanya kepada korang yang ada gastrik waktu berbuka. Tengok warna macam-macam dengan flavour-flavour unik kan.

Memang terliur!

Tapi korang kena elak sebab air balang ni ada gula yang sangat tinggi dan pewarna. Tidak kurang juga ada sesetengah air yang guna air berkarbonat.

Sup Daging Pedas

Screenshot 2023 04 01 At 12.50.40 PmSup daging kalau makan cicah dengan roti memang sedap. Kena pulak yang mamak punya resepi dan pedas-pedas sikit.

Korang kena beringat tau kalau nak makan sup daging pedas ni sebab dalam sup tu sendiri ada MSG. Kita pun tak tahu berapa banyak MSG yang peniaga letak kan.

Kalau boleh, cuba elakkan.

Roti John

Screenshot 2023 04 01 At 12.51.36 PmFuhhh… ini kalau bulan puasa, dah jadi menu wajib dah selain murtabak. Dapat pulak yang banyak isi tu, perghhh memang sedap.

Cuma, korang kena ingat satu je bila nak makan roti john ni untuk pesakit gastrik.

Biasanya peniaga akan pakai daging yang telah diproses dan ditambah dengan bahan pengawet dan perasa. Makan sikit buat ghaso-ghaso boleh lah.

Mi Kawah

Screenshot 2023 04 01 At 12.52.23 PmNi favourite kalau pergi bazaar dan pilih untuk tak makan nak beli nasi. Tapi untuk pesakit gastrik korang kalau boleh cuba elakkan mi kawah ni.

Sebab utamanya ialah garam yang tinggi dan mengandungi penambah perisa yang berlebihan.

Ikan Bakar Berlada

Screenshot 2023 04 01 At 12.54.46 PmSeronok ni kalau dapat berbuka dengan ikan bakar berlada. Rasa mewah dengan ikan segar dan kuah berlada yang melimpah tu kan.

Tapi itulah, korang yang ada gastrik tu kena elakkan makan waktu berbuka. Sebabnya, bila perut kosong dan terus makan benda pedas, memang korang akan terus sakit perut lah. Baik elakkan.

Nasi Lemak

Screenshot 2023 04 01 At 12.55.23 PmMenu yang semua orang boleh makan pada bila-bila masa. Tapi tak sesuai untuk pesakit gastrik ketika berbuka puasa.

Sama macam ayam percik tadi, nasi lemak ada cili dan santan. Takut nanti bila makan perut jadi tak best dan terpaksa menanggung kesakitan.

BACA:

Kontroversi rumahtangga, setelah lama berdiam diri akhirnya ini respon ND Lala

Wanita warga China dakwa kena ‘pau’ dengan Polis, rupanya lain pula cerita sebenar