WHO bagi jaminan vaksin Pfizer selamat digunakan

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengambil langkah meredakan kebimbangan berhubung keberkesanan vaksin Pfizer-BioNTech, dengan berkata, vaksin itu memenuhi standard keselamatan, keberkesanan dan kualiti.

Persoalan mengenai keberkesanan vaksin itu diajukan oleh Peter Doshi, seorang profesor di University of Maryland School of Pharmacy, dan dakwaannya banyak dilaporkan oleh beberapa portal berita, termasuk Global Times China.

Doshi, dalam analisis data yang boleh didapati secara umum, merumuskan bahawa keberkesanan vaksin itu mungkin jauh lebih rendah daripada nilai ambang 50% yang ditetapkan oleh pengawal selia perubatan, termasuk WHO dan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat.

Ketua misi dan perwakilan WHO ke Malaysia, Brunei dan Singapura, Dr Jacqueline Lo menolak dakwaan tersebut dengan berkata, vaksin berkenaan memenuhi kriteria keselamatan dan keberkesanan “wajib” pertubuhan itu.

“Pakar kawal selia yang dipanggil oleh WHO dari seluruh dunia dan pasukan WHO sendiri mengkaji data keselamatan, keberkesanan, dan kualiti vaksin Pfizer-BioNTech sebagai sebahagian daripada analisis risiko-manfaat,” katanya kepada FMT dalam satu e-mel.

Beliau menambah bahawa manfaat penggunaan vaksin bagi mengatasi Covid-19 melebihi potensi risikonya.

Malaysia adalah antara negara yang membeli vaksin Pfizer-BioNTech dan memesan sekitar 25 juta dos, iaitu meliputi 39% penduduk.

Lo berkata, ujian klinikal melibatkan 43,448 peserta, dengan separuh daripadanya menerima vaksin dan separuh lagi mendapat plasebo.

“Ujian mendapai calon vaksin menerimanya dengan baik dan menunjukkan keberkesanan 95% dalam mencegah Covid-19 pada mereka yang tidak mendapat jangkitan terdahulu selama tujuh hari atau lebih selepas dos kedua, dibandingkan dengan plasebo.”

Lo berkata, WHO menyenaraikan vaksin Pfizer-BioNTech untuk kegunaan kecemasan, menjadikannya vaksin Covid-19 pertama yang mendapat pengesahan kecemasan daripada badan itu.

Beliau juga berkata, Kumpulan Penasihat Saintifik untuk Kecemasan (SAGE) yang merupakan penasihat WHO, memiliki proses metodologi menyeluruh untuk mengeluarkan atau mengemas kini cadangan, termasuk bagi vaksin Covid-19.

Lo mengakui bahawa terdapat kekurangan data mengenai keselamatan dan keberkesanan setelah satu dos, tempoh selang tiga minggu antara kedua-dua dos tersebut, dan dalam percubaan klinikal yang sedang berjalan.

Namun katanya, SAGE membuat peruntukan bagi negara yang berada dalam keadaan luar biasa dari segi kekangan bekalan vaksin dan pengaturan epidemiologi untuk menunda pemberian dos kedua hingga enam minggu bagi memaksimumkan jumlah individu yang mendapat manfaat daripada dos pertama. – FMT