Web RM70 juta : Khairy mungkin kena scam, dakwa programmer

Web RM70 juta : Khairy mungkin kena scam, dakwa programmer

Wahai rakan-rakan ku programmers and coders. Sistem ni dgr cita 70 juta bhai. Biar betul?

Based on my consultation with 2 good friend of mine (thank you brothers, you know who you are) , both software architects, ni la conclusion nya.

Cloudfare UI depa guna free version. Kalau hari biasa takpa sebab hit rendah. Bila nak open registration ni, kena la upgrade yang berbayar. Orang serbu kot.

CORS ni error multi cross platform. Setting dalam server yang melibatkan CORS error tu depa kena set ALLOW. Dan jadi isu kerana cloudflare return error instead of server api depa. Kira tak sampai nak ketuk pintu rumah polis dah block depan jalan.

Depa pakai konsep list(senarai tarikh-tarikh) tu dari API direct ke AWS. Bila design camni, setiap kali orang refresh, page akan call list tu dari AWS cloud. Memang jem la AWS, kalau sorang refresh 20 kali, confirm bottleneck. Patutnya guna pubsub broadcast dari server ke client. Takdak request, so tak heavy load server hampa tu.

Dari segi AWS setup, dgn harga tinggi camtu, patutnya scaleable lah. Yang ni tak dapat dipastikan setting camna. Kalau tak scaleable, teruk sangat nih.

DB bottleneck. AWS bottleneck. Web bottleneck.

Jangan bagi alasan software architect taktau. Sistem mahal berpuluh juta nih.

Memang layak la kena maki bertubi-tubi. Orang menunggu dari dinihari. Tengok-tengok sampai ke sudah menanti. Memang la depa maki!

Najib Bakar

Sumber :