Wartawan geram tak boleh tanya soalan dalam sidang media SPR

Wartawan geram tak boleh tanya soalan dalam sidang media SPR. Nampaknya wartawan dan wartawan tidak dihormati di Malaysia walaupun memainkan peranan penting dalam menyebarkan maklumat kepada orang ramai.

Baru-baru ini, kumpulan hak wartawan Gerakan Media Merdeka (Geramm) menular ke media sosial untuk menyelar Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) kerana tidak membenarkan pemberita bertanya soalan dalam 2 sidang media mereka yang lalu.

“Media bukan burung nuri. Peranan media adalah untuk bertanya, dan bukan hanya mendengar dan melaporkan mengikut apa yang dikehendaki oleh acara itu.”

Memasuki minggu kedua berkempen untuk PRU15, Geramm menyatakan telah menerima aduan mengenai sesi sidang media SPR yang diadakan di Putrajaya.

“Khususnya, tiada masa diberikan kepada media untuk bertanya dan mendapatkan penjelasan lanjut daripada pentadbiran SPR berhubung perkara berkaitan PRU15,” tambah mereka.

Wartawan geram tak boleh tanya soalan dalam sidang media SPR

Geramm juga berkata, SPR telah mengadakan 2 sesi sidang media, pertama mengumumkan tarikh penting dan seterusnya mengesahkan jumlah calon yang bertanding.

“Perlu diingatkan bahawa SPR mempunyai peranan penting sebagai sumber maklumat rasmi mengenai proses pilihan raya, manakala media pula ditugaskan untuk menyalurkan maklumat yang tepat.”

Sementara itu, mereka berkata, kegagalan atau keengganan SPR membuka ruang kepada media mendapatkan penjelasan lanjut berpotensi menimbulkan kekeliruan di kalangan orang ramai , selain melemahkan sistem demokrasi.

Tegas Geramm , tidak perlu menjemput media hadir secara fizikal sekiranya SPR enggan melayan sebarang pertanyaan.

“Cukuplah sekadar menghantar kenyataan bertulis atau sesi dalam talian secara langsung, ia akan menjimatkan lebih masa untuk semua pihak. Pada masa yang sama, pihak pengurusan juga boleh mengambil langkah proaktif untuk menyenaraikan soalan daripada media atau isu yang dibangkitkan pengundi.”

Kami berharap SPR akan mengambil kira perkara ini dan membenarkan wartawan bertanyakan soalan mereka kerana mereka hanya menjalankan tugas mereka untuk menyebarkan maklumat kepada orang ramai.

BACA:

Muhyiddin bersuara selepas Takiyuddin dakwa BN-PN akan gabung

“Dia lebih cina dari saya” – Gadis bangsa cina tergelak dengar dialog dalam KL Gangster

Polis siasat Ketua Pemuda Pas kata ‘Undi BN, PH masuk neraka’