Wanita warga Bangladesh kantoi perguna suami untuk dapatkan kerakyatan, suami nekad saman isteri

Selepas 14 tahun berkahwin, seorang ahli perniagaan di Kolkata baru mendapat tahu bahawa isterinya ialah rakyat Bangladesh,

menyebabkan dia mengambil tindakan undang-undang terhadap wanita berkenaan dengan alasan dipergunakan untuk mendapatkan kewarganegaraan India, lapor akhbar India Today.

Akhbar itu melaporkan Khamis lalu bahawa Tabish Ehsan, 37, dari bandar Asansol bertunang dengan Nazia Ambreen Quraishi pada 2009.

Wanita warga Bangladesh kantoi perguna suami untuk dapatkan kerakyatan, suami nekad saman isteri

Ketika itu, Nazia memberitahu bahawa dia merupakan penduduk negeri Uttar Pradesh.

Tabish berkata: “Saya bertemu Nazia pada majlis perkahwinan buat kali pertama dan kami berkahwin selepas saudara mara kami bersetuju.

Ia adalah perkahwinan yang diatur. Sebelum berkahwin, dia berkata dilahirkan dan dibesarkan di Uttar Pradesh,”

Titik perubahan dalam perkahwinan mereka bermula dengan kelahiran anak kedua mereka. Ehsan mendakwa bahawa isterinya secara tiba-tiba berpindah ke rumah ibu sendiri sebelum melahirkan anaknya dan menamatkan semua komunikasi dengannya.

Mertuanya kemudian memberitahunya bahawa Nazia tidak akan kembali kepadanya dan lelaki tersebut mendakwa menerima ugutan daripada ahli keluarga isterinya.

Kemudian, kes menganggu wanita di bawah Seksyen 498A difailkan terhadap Ehsan oleh keluarga Nazia tetapi dia dibenarkan diikat jamin oleh mahkamah Alipore di Kolkata.

Pada masa itulah lelaki berkenaan mengetahui kewarganegaraan sebenar isterinya apabila dia mendapat tahu daripada salah seorang saudaranya bahawa Nazia sebenarnya ialah warga Bangladesh.

Dia kemudian memfailkan saman terhadap Nazia dan ahli keluarganya di balai polis Tiljala di Kolkata menggunakan Akta Warga Asing dan Akta Pasport

BACA: “Kau keluar rumah malam ni, jatuh talak 3, dengan senyuman aku keluar, kerana mak mertua dan suami, dalam diam aku pun merancang”