Wan Azizah bertanding di Bandar Tun Razak, kata laporan

Wan Azizah bertanding di Bandar Tun Razak, kata laporan

Wan Azizah bertanding di Bandar Tun Razak, kata laporan. Bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan diletakkan sebagai calon PKR bagi kerusi persekutuan Bandar Tun Razak pada pilihan raya umum ke-15, kata sumber parti.

Malaysiakini hari ini melaporkan seorang “pemimpin pusat” PKR yang tidak dinamakan sebagai berkata parti itu membuat keputusan untuk menenangkan pengundi Bandar Tun Razak yang melihat dua ahli parlimen terakhir mereka meninggalkan PKR.

Dr Wan Azizah adalah penyandang utama dalam Pandan. Selain bekas TPM, beliau juga pernah menjadi pengerusi Pakatan Harapan dan presiden PKR sebelum memberi laluan kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“PKR telah menang di Bandar Tun Razak sejak 2008, tetapi dua ahli Parlimen sebelum ini akhirnya menentang parti.

“Kami akui keyakinan pengundi terhadap PKR (di kawasan itu) tidak begitu stabil dan oleh itu kami memerlukan pemimpin heavyweight untuk memegang tempat ini,” sumber itu dipetik sebagai berkata.

Wan Azizah bertanding di Bandar Tun Razak, kata laporan

Allahyarham Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memenangi kerusi Bandar Tun Razak sebagai ahli PKR dalam kedua-dua pilihan raya umum 2008 hingga 2013.

Beliau juga dilantik sebagai menteri besar Selangor pada 2008.

Bagaimanapun, PKR memecat Khalid Ibrahim pada 2014 selepas beliau enggan memberi laluan kepada Dr Wan Azizah menggantikannya sebagai MB.

Pada pilihan raya umum 2018, PKR sekali lagi memenangi kerusi itu dengan Datuk Kamarudin Jaffar, yang keluar parti selepas Sheraton Move.

BACA:

Penyakit murung lelaki ini pulih selepas bela buaya di rumah

Pakar dedah tindakan yang perlu buat jika tertuang diesel dalam tangki petrol

Apa sebenarnya tujuan Neelofa berpurdah? “siap kongsi solekan di mata pulak..”

CATEGORIES