[Video] Aksi cemas penunggang motosikal hanyut ketika cuba redah banjir

Aksi cemas penunggang motosikal hanyut ketika cuba redah banjir.Seorang penunggang motosikal berdepan detik cemas apabila hanyut bersama motosikal yang ditungganginya ketika cuba merentas arus deras di Kampung Bukit Limau Manis, Bukit Sengit, Pogoh pagi tadi.

Mangsa, Nor Ibrahim Ariffin, 37, dikatakan sedang menunggang motosikal jenis Yamaha RXZ telah hanyut dibawa arus deras ketika cuba merentas jalan yang sedang dinaiki air di kawasan kejadian.

RAKAMAN Video penunggang motosikal yang hampir hanyut diselamatkan anggota bomba kerana cuba mengharungi banjir

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bandar Baru Segamat, Penolong Kanan Penguasa Bomba Mazuki Ismail berkata, pihaknya telah menerima maklumat orang awam yang memaklumkan kejadian itu pada pukul 7.58 pagi.

“Mangsa dari arah Segamat menuju ke Muar melalui Jalan Pogoh, setibanya di lokasi kejadian, orang awam memaklumkan mangsa telah berjaya berpaut pada sebatang pokok.

“Anggota kita bertindak menyelamatkan mangsa menggunakan tali penyelamat dengan usaha sama dilakukan orang awam untuk membawa mangsa ke kawasan yang selamat.

“Pihak bomba mengingatkan orang awam supaya jangan cuba-cuba meredah arus banjir ketika ini. Ia bukan sahaja berbahaya kepada diri sendiri tetapi kepada orang awam serta anggota yang berada di tempat kejadian,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, motosikal milik mangsa tidak dapat diselamatkan kerana arus yang deras sehingga menghanyutkan kenderaan terbabit.

BACA;

Hati-hati !!! 14 sungai di 5 negeri kini melebih paras bahaya
Naik gaji tiga kali ganda kerana Omicron