UPKK ditangguhkan ke 15 November

UPKK ditangguhkan ke 15 November.Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) yang dijadualkan pada 4 hingga 7 Oktober depan bagi calon 2020 dan 2021 secara serentak, ditangguhkan ke 15 hingga 18 November.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad, berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira situasi semasa serta ulasan Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Pendidikan (KPM) dan keputusan kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN) bertarikh semalam.

Beliau berkata ia bagi memastikan keselamatan dan kesihatan murid terjamin selain pusat peperiksaan melakukan persiapan secukupnya.

Katanya, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga optimis dengan usaha kerajaan ketika ini untuk menuju sasaran imuniti kelompok dan dengan itu membuat ketetapan hanya petugas peperiksaan yang mendapat dua dos lengkap vaksin sahaja dibenarkan untuk bertugas di semua pusat peperiksaan.

UPKK

“Kerajaan sentiasa komited untuk memastikan pelaksanaan UPKK berjalan lancar dan berjaya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Idris berkata, JAKIM sentiasa memberi perhatian serius terhadap situasi semasa pandemik COVID-19 di negara ini khususnya aspek keselamatan murid dan semua petugas peperiksaan.

Beliau berkata JAKIM dengan kerjasama semua agensi menyediakan pelan tindakan demi untuk memastikan UPKK dapat dilaksanakan dan berjalan lancar.

Katanya, pembukaan sesi persekolahan bagi calon peperiksaan UPKK juga dibuat mengikut ketetapan Kementerian Pendidikan yang memutuskan sesi persekolahan untuk calon peperiksaan bermula pada 3 Oktober ini secara berperingkat mengikut perkembangan Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Berita Penuh : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/09/860737/ujian-penilaian-kelas-kafa-ditangguh

BACA: Panas !!! Pemimpin BN gesa siasat projek RM3 bilion 1Bestarinet