Umno Melaka masih keliru dengan pendirian sebenar Pas, PN

UMNO Melaka mengalu-alukan pandangan Pesuruhjaya Pas Melaka untuk tidak mengambil bahagian sekiranya berlaku pertembungan tiga penjuru dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November depan.

Menurut Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, jika pendirian Pas itu diterjemahkan dalam PRN tersebut, ia akan memberi kelebihan buat kedua-dua parti itu.

Umno Melaka masih keliru dengan pendirian sebenar Pas, PN
Ab Rauf berkata, pendirian Pas itu ujarnya dilihat tidak jelas terutama melibatkan gabungan Perikatan Nasional (PN).

“Saya mengalu-alukan dan menghargai pandangan Pas dalam PRN ini, sesungguhnya kalau Pas menterjemahkan apa yang dilontarkan dalam isu pertandingan tiga penjuru, ini adalah amat baik.

“Tapi sejauh mana dilaksanakan seharusnya ia perlu diterjemahkan dalam penamaan calon nanti.

“Sekiranya Pas ingin menyuarakan rasa kebersamaan dalam lontaran (pandangan), kalau ada tiga penjuru di mana kawasan penyandang dipertandingkan Pas akan menarik diri daripada gabungan atau pertandingan… itu terserah,” jelasnya.

Tambah Ab Rauf, bagaimanapun pendirian Pas itu ujarnya dilihat tidak jelas terutama melibatkan gabungan Perikatan Nasional (PN).

“Tidak guna juga dia (Pas) kata tarik diri, tapi rakan (komponen PN) dia bertanding dengan kita (UMNO), jadi kita kena tengok bagaimana terjemahan penarikan ini diberikan seterangnya penjelasan.

“Sama ada PN tarik diri atau Pas yang tarik diri, itu perlu diperjelaskan. Kita pun tak faham,” katanya lagi.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di kediamannya di Masjid Tanah pada Khamis.

Sebelum ini, Pesuruhjaya Pas Melaka, Datuk Kamaruddin Sidek ketika dihubungi Astro AWANI menjelaskan parti itu di peringkat negeri akan cuba dalam mengelakkan pertembungan kerusi di 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan dipertandingkan.

Jelasnya secara ringkas, jika wujud pertembungan lebih daripada dua penjuru, Pas ujar Kamaruddin akan mengambil pendekatan menyokong penyandang kerusi DUN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu.

BACA JUGA : PRN Melaka : Anwar bakal umum calon PH esok
8 maut dalam insiden tembakan di pesta Halloween bertemakan Squid Game