Umno masih amalkan konsep musyawwarah dalam buat keputusan

Sebarang ketetapan berkenaan perkara membabitkan UMNO termasuk kelangsungan pembabitan parti itu dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) akan hanya diputuskan melalui semangat musyawarah.

Ketua Penerangannya, Shahril Sufian Hamdan, berkata ketetapan itu diputuskan melalui mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang berlangsung malam tadi.

Beliau berkata, semua ahli UMNO termasuk yang menjadi anggota kerajaan perlu mematuhi ketetapan itu nanti atas semangat kesatuan parti.

“Apapun spekulasi di luar sana, keputusan diambil atas semangat musyawarah dan bijaksana bagi memperjuangkan agenda rakyat serta parti.

“Apabila keputusan itu (ketetapan pembabitan dalam PN) diambil kelak, MKT yakin semua ahli parti termasuk yang menjadi anggota kerajaan hari ini akan mematuhinya, sekali gus mempamerkan kesatuan tindakan dalam parti,” katanya di Facebook.

Sebelum ini, Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU 2020) meluluskan usul supaya tiada kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dan kebersamaan dalam kerajaan PN diteruskan hingga pembubaran Parlimen.

Terdapat sembilan menteri UMNO dan lima timbalan menteri dalam Kabinet ketika ini antaranya Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Menteri Kanan (Keselamatan); Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa (Menteri Wilayah Persekutuan); Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah (Menteri Tenaga dan Sumber Asli) dan Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad (Menteri Pengajian Tinggi).

Lima timbalan menteri dari UMNO pula antaranya Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Mastura Yazid (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri); Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said (Timbalan Menteri Dalam Negeri); dan Ahli Parlimen Padang Besar, Datuk Zahidi Zainnul Abidin (Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia).

Mesyuarat MKT UMNO berlangsung malam tadi di Menara Dato Onn, di sini, yang mana Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Ahmad Maslan menjelaskan hasil perbincangan turut menetapkan UMNO akan menghantar surat kepada Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) dan Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi meminta nasihat serta garis panduan bagaimana untuk menjalankan pemilihan tahun ini.

Mengulas mengenai perkara itu, Shahril berkata, UMNO mengambil pendekatan komprehensif dan berhikmah dalam segala sudut sebelum menetapkan sebarang tarikh.

“MKT memutuskan untuk mendapat panduan daripada pihak berwajib berkenaan kaedah terbaik, mengambil kira kekangan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19,” katanya.

Sementara itu, Shahril berkata, UMNO percaya selagi demokrasi berparlimen tergendala ia akan memberi kesan kepada pelabur dan ekonomi.

“Hasrat mengembalikan mandat kepada rakyat sejurus selepas situasi COVID-19 terkawal tetap menjadi keutamaan.

“Tetapi semua ini menjadi tergendala selagi Parlimen ditutup dan darurat menjadi penghalang kepada proses semak dan imbang,” katanya.

Februari lalu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, bertitah Parlimen boleh bersidang ketika tempoh darurat berkuat kuasa pada suatu tarikh difikirkan sesuai oleh baginda atas nasihat Perdana Menteri.

Berita Penuh :https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/04/810752/keputusan-umno-dalam-pn-dibuat-secara-musyawarah

COMMENTS

Wordpress (0)