Turki berdarah: Ratusan cedera, 6 mati dalam letupan di Istanbul

Turki berdarah: Ratusan cedera, 6 mati dalam letupan di Istanbul. Letupan berlaku kira-kira 16:20 waktu tempatan (13:20 GMT) pada Ahad di jalan beli-belah di kawasan Dataran Taksim. Turki telah menyalahkan pemberontak Kurdish.

Seorang suspek – seorang wanita Syria – telah ditangkap, kata menteri dalam negeri.

Naib Presiden Fuat Oktay sebelum ini berkata letupan itu dianggap sebagai serangan pengganas yang dilakukan oleh seorang wanita.

Presiden Recep Tayyip Erdogan berkata pelaku akan dihukum.

Bercakap pada sidang akhbar di Istanbul, dia mengutuk apa yang disebutnya sebagai “serangan keji” dan berkata “bau keganasan” telah di udara.

Turki berdarah: Ratusan cedera, 6 mati dalam letupan di Istanbul

Menteri Kehakiman Bekir Bozdag memberitahu media Turki seorang wanita telah duduk di bangku simpanan di kawasan itu selama lebih 40 minit, meninggalkan hanya beberapa minit sebelum letupan berlaku.

Pada pagi Isnin, Menteri Dalam Negeri Suleyman Soylu berkata seorang warga Syria – Ahlam Albashir – yang disyaki meninggalkan bom itu telah ditangkap oleh polis. Dia adalah antara 47 orang yang ditahan polis. Dia menuduh Parti Pekerja Kurdistan (PKK) bertanggungjawab.

PKK menafikan sebarang peranan dalam pengeboman itu, berkata “kami tidak akan menyasarkan orang awam secara langsung”. Kumpulan militan itu telah berjuang selama beberapa dekad untuk mencapai pemerintahan sendiri Kurdish di tenggara Turki. Turki, EU dan AS menganggapnya sebagai organisasi pengganas.

Setakat ini tiada sesiapa mengaku bertanggungjawab atas letupan itu.

Jantung Istanbul berdegup kencang akibat letupan maut
Menteri kerajaan Derya Yanik menulis dalam tweet bahawa seorang kakitangan kementerian kerajaan dan anak perempuannya adalah antara mangsa.

Orang ramai bertindak balas selepas letupan berlaku di jalan Isiklal di Istanbul

Wartawan BBC Orla Guerin, yang berada di kawasan itu, berkata terdapat kehadiran ramai polis di sekitar Jalan Istiklal, yang telah dikepung. Helikopter berpusing di atas kepala ketika ambulans pergi dan balik.

Ramai pekedai yang berdiri di ambang pintu di jalan yang biasanya sibuk kelihatan terpegun, katanya, sambil menambah bahawa kejadian itu akan mengejutkan ramai orang di bandar itu.

Hayat, yang berada di sebuah kafe internet di Jalan Istiklal ketika letupan itu berlaku, berkata terdapat kekecohan berikutan letupan itu.

“Saya melihat orang ramai berlari-lari dan orang yang cedera sedang melalui kafe internet menuju ke hospital,” katanya. “Ia adalah kegilaan.”

Seorang lagi saksi, Cemal Denizci, berada kira-kira 50m (54 ela) dari tempat letupan berlaku ketika ia berlaku. “Terdapat asap hitam. Bunyi itu sangat kuat, hampir memekakkan telinga,” katanya kepada AFP.

Eyup yang berusia 20 tahun memberitahu BBC “terdapat ketakutan” di kalangan penduduk Istanbul berikutan serangan itu, sambil menambah bahawa lebih ramai orang mungkin memilih untuk menjauhi kawasan sesak seperti Taksim.

Susulan daripada serangan itu, ucapan takziah kepada Turki telah mencurah-curah dari seluruh dunia.

AS berkata ia berdiri “berganding bahu” dengan sekutu NATOnya dalam “menentang keganasan,” menurut satu kenyataan daripada setiausaha akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre.

Presiden Perancis Emmanuel Macron menulis dalam tweet dalam bahasa Turki: “Kami berkongsi kesakitan anda… Kami bersama anda dalam memerangi keganasan.”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, juga menulis dalam tweet dalam bahasa Turki, berkata: “Kesakitan rakyat Turki yang mesra adalah kesakitan kami.”

Negara-negara termasuk Pakistan, Itali dan Greece turut menyatakan solidariti mereka.

Jalan Istiklal – salah satu saluran utama bandar yang biasanya penuh dengan pembeli – sebelum ini menjadi sasaran pengebom berani mati pada 2016.

BACA:

Muhyiddin bersuara selepas Takiyuddin dakwa BN-PN akan gabung

“Dia lebih cina dari saya” – Gadis bangsa cina tergelak dengar dialog dalam KL Gangster

PRU-15: Takiyuddin sahkan BN-PN akan bergabung bentuk kerajaan