Tupperware bakal jadi barang ‘rare’ dan mahal macam RXZ? Tapi sebab apa?

Tupperware bakal jadi barang ‘rare’ dan mahal macam RXZ? Tapi sebab apa?

‘Tupperware’ – sebuah syarikat terkenal di seluruh dunia yang telah wujud selama hampir 8 dekad menyatakan bahawa terdapat peluang yang tinggi untuk mereka gulung tikar tidak lama lagi.

Baru-baru ini saham mereka jatuh sebanyak 49% kerana pengeluar bekas plastik dan barangan isi rumah lain mengeluarkan amaran defisit tunai yang teruk seperti yang dilaporkan oleh FMT .

Tupperware bakal jadi barang 'rare' dan mahal macam RXZ? Tapi sebab apa?

Syarikat AS yang terkenal itu melaporkan mengupah penasihat kewangan untuk membantunya memperbaiki struktur modalnya dan menangani keraguannya mengenai kapasitinya untuk beroperasi sebagai usaha berterusan, yang menyebabkan harga sahamnya turun kepada AS$1.24 (RM5.47), tiga- tahun rendah.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya Miguel Fernandez, syarikat itu berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan kesan kejadian baru-baru ini.

Menurut kertas kerja bertajuk ‘A Study on Tupperware Brand Success in The Malaysian Market’ yang diterbitkan oleh penyelidik Abdullah, Devi & Chandran pada 2017, tidak kira apa jenama atau kualiti, bekas plastik itu sering dirujuk sebagai “Tupperware” dalam hampir setiap keluarga. di Malaysia, terutamanya oleh ibu.

Rakyat Malaysia mempunyai ingatan zaman kanak-kanak tentang produk Tupperware sejak mereka membesar dengan mereka sejak ketibaan syarikat itu di sini 53 tahun lalu seperti yang dilaporkan oleh New Straits Times.

Ramai yang boleh bersetuju dengan ini dan akan mempunyai kenangan tentang ibu mereka yang menunjukkan kepentingan tertinggi kepada Tupperware daripada anak mereka semasa zaman persekolahan.

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa pada satu ketika, neraka akan terlepas jika anda kehilangan atau merosakkan bekas dari Tupperware.

Datuk Mohd Nor Khalid (lebih mesra dikenali sebagai Lat) semasa kerjasama dengan Tupperware Brands, mengimbau kembali masa ibunya sering mengadakan parti Tupperware pada tahun 1960-an bersama rakan-rakannya di rumah mereka di Sungai Rokam, Ipoh.

Kartunis terkenal itu juga menambah bahawa pada akhir pesta, dia dan adik-beradiknya akan sabar menunggu untuk melihat apa yang ada di dalam kotak kecil itu.

Lat turut menyatakan bahawa parti Tupperware amat bermakna kepada golongan ibu dan suri rumah kerana ia memberi peluang kepada mereka mencuba perkara baharu sambil menambah pendapatan isi rumah seperti yang dilaporkan oleh New Straits Times .

Walau bagaimanapun, jenama Tupperware yang diasaskan oleh Earl Tupper pada tahun 1946 mungkin mengucapkan selamat tinggal terakhir jika mereka tidak dapat keluar daripada krisis kecairan yang mereka hadapi sekarang.

Apa pun keadaannya, ia telah pun mengukuhkan tempatnya di hati ibu dan suri rumah Malaysia di mana-mana.

BACA: 

Jadi kegilaan gadis-gadis, ini sejarah penubuhan syarikat Honda sampai jadi pengeluar kereta terbesar dunia!

Negara yang paling banyak berhutang di dunia, ramai terkejut dengan kedudukan Malaysia