Tun M masuk usia 97 tahun, ‘rasa syukur seolah dunia sambut birthday saya’

Tun M masuk usia 97 tahun, ‘rasa syukur seolah dunia sambut birthday saya’. Ketika sebilangan besar generasi sebayanya sudah terlebih dahulu dijemput kembali ke pangkuan Yang Maha Esa, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak henti-henti memanjatkan kesyukuran kerana masih diberi peluang menikmati kehidupan di muka bumi.

Kata negawaran ulung itu, pada usia 97 tahun yang diraikan beliau hari ini, nikmat umur panjang yang ditakdirkan kepadanya adalah kurniaan terbesar.

“Saya bersyukur boleh bangun pada hari lahir yang ke-97 dan boleh bergerak seperti biasa.

“Tidak ada tekanan dan ini sesuatu yang orang mesti rasa syukur kerana apabila kita bangun pagi, bermakna kita masih ada.

“Banyak orang yang apabila tidur, tak bangun dah. Jadi, saya bersyukur,” kata Dr Mahathir kepada Astro AWANI dalam wawancara eksklusif yang dikendalikan Editor Saharudin Musthafa dan wartawan Faye Kwan sempena ulang tahun kelahiran beliau.

Tun M masuk usia 97 tahun, 'rasa syukur seolah dunia sambut birthday saya'

Dilahirkan pada 10 Julai 1925, Dr Mahathir ketika ditanya siapakah yang lazimnya menjadi orang pertama memberi ucapan kelahiran, kata beliau, tentu sekali Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali isteri yang setia mendampinginya selama 66 tahun.

Baca Artikel Penuh