Tular video lelaki ambil gambar ‘celah skirt’ wanita di MRT Kajang undang reaksi netizen

Tular video lelaki ambil gambar ‘celah skirt’ wanita di MRT Kajang undang reaksi netizen.

Insiden baru-baru ini di Laluan MRT Kajang telah menyebabkan kejutan dan kemarahan

kerana seorang lagi penyeleweng telah ditangkap mengambil gambar kaki wanita.

Tular video lelaki ambil gambar 'celah skirt' wanita di MRT Kajang undang reaksi netizen

Insiden itu mendapat perhatian apabila seorang wanita berani berkongsi pengalamannya di media sosial, menjelaskan tindakan pelaku dan mendapat sokongan daripada rakan penumpang.

Menurut akaun wanita itu, dia melihat seorang lelaki lebih tua secara diam-diam mengarahkan telefonnya ke arahnya dan wanita lain, seolah-olah menangkap kaki mereka tanpa persetujuan mereka.

Ketika berhadapan dengannya, dia pada mulanya menafikan sebarang salah laku tetapi akhirnya menunjukkan gambar gadis lain yang tidak berkaitan di telefonnya.

Keadaan bertambah buruk apabila seorang lelaki yang mengaku sebagai pegawai polis campur tangan, menuntut foto tersebut dipadamkan.

Walaupun wanita itu tidak dapat mengesahkan identiti pegawai polis yang mengaku dirinya sendiri, dia melahirkan rasa terima kasih atas solidariti yang diterima daripada penumpang lain.

https://image.goody25.com/images/catalog/68394/20230523_16848373446401_mobile.jpg

Dengan merakam kejadian dan memberikan keselesaan, mereka memastikan dia mempunyai bukti dan berasa selamat dalam melaporkan kejadian itu.

Menekankan kepentingan untuk bersuara menentang kelakuan sedemikian, wanita itu menyeru orang lain untuk mengambil tindakan, mencegah kejadian yang sama, dan menyokong mereka yang berani berhadapan dengan jurugambar curi-curi.

Insiden membimbangkan ini menjadi peringatan yang jelas tentang keperluan untuk meningkatkan kewaspadaan dan usaha kolektif untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan pengguna pengangkutan awam.

Ia menekankan keperluan bagi masyarakat untuk bersatu, mengecam perbuatan tercela tersebut, dan melindungi satu sama lain daripada bahaya.

BACA: 

Ramai kena tipu dengan ulat jual tiket konsert, sekali lain pula jadi dengan pengantin ini tiket konsert Coldplay dijadikan mas kahwin

Kedai jam Swatch tiba-tiba kena ‘rush’ dengan Kementerian Dalam Negeri, beberapa buah jam koleksi dirampas, rupanya ini sebab