Tular video KJ umum dos penggalak bukan untuk orang sihat, ini penjelasan KKM

Tular video KJ umum dos penggalak bukan untuk orang sihat, ini penjelasan KKM. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tampil memberi penjelasan mengenai video lama yang kembali tular di media sosial baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan, KKM memaklumkan video berkenaan dirakamkan pada 20 September tahun lalu semasa lawatan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin ke KLIA dan ketika itu negara belum lagi melaksanakan pemberian suntikan booster menurut laporan Astro awani.

“Pada waktu itu, Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) bagi dos pertama dan dos kedua masih giat dilaksanakan. Kadar vaksinasi lengkap bagi penduduk dewasa ketika itu adalah 79.6%, masih belum mencapai sasaran 90% populasi dewasa.

“Aktiviti rentas negeri masih belum dibenarkan manakala aktiviti keluar masuk negara juga masih dikawal ketat,” jelas kenyataan itu.

Video berkenaan kembali tular sejak Sabtu lantas mengundang salah faham orang ramai.

KKM turut mengulangi bahawa pemberian suntikan booster dilaksanakan secara berperingkat dengan memberikan keutamaan pada ketika itu kepada golongan rentan terdiri dari warga emas, mereka yang ada komorbid dan golongan yang terdedah kepada rsiko jangkitan.

BACA JUGA :
Kamukah Zafrul CEO CIMB yang luluskan pinjaman tanpa cagaran kepada Genting Hong Kong?
“Not My Problem”… Menjawablah kau dengan KKM
Jam digital tracker KKM ‘cap ayam’, tak sampai sehari pakai tercabut sendiri