Tular video dashcam buat pusingan tajam sebelum menjunam

Tular video dashcam buat pusingan tajam sebelum menjunam

Kami telah memperoleh rakaman eksklusif nahas pesawat Elmina yang berlaku pada 2:50 petang tadi.

Rakaman baharu itu memberikan pandangan yang lebih jelas mengenai pesawat itu kira-kira 10 saat sebelum kesan.

Tular video dashcam buat pusingan tajam sebelum menjunam

Berdasarkan video kamera dashcam selama satu minit, pesawat itu kelihatan telah membelok ke kanan sebelum turun secara mendadak ke tanah.

Pesawat itu ialah jet Beechcraft Premier 1 6 tempat duduk yang dikendalikan oleh Jet Valet yang berlepas dari Lapangan Terbang Langkawi pada 2.08 petang ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (Lapangan Terbang Subang).

Menurut Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), pesawat itu membuat hubungan pertama dengan Menara Kawalan Trafik Udara Subang pada 2:47 petang dan pelepasan pendaratan diberikan seminit kemudian.

Pada jam 2.51 petang, menara ATC Subang melihat asap yang berpunca dari lokasi nahas dan tiada sebarang panggilan mayday dibuat oleh pesawat berkenaan. Video dashcam asal menunjukkan cap masa 14:50:58 pada masa kesan.

CAAM melaporkan bahawa jet peribadi kecil itu mempunyai sejumlah enam penumpang dan dua kru penerbangan.

Akhirnya, dilaporkan 10 orang telah kehilangan nyawa mereka, termasuk dua orang (penunggang motosikal dan pemandu) di darat.

Siasatan keselamatan akan dijalankan oleh Biro Siasatan Kemalangan Udara di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia.

Dalam sidang akhbar yang diadakan petang ini, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata pihak berkuasa penerbangan, polis dan penyiasatan kini sedang meninjau lokasi nahas jet peribadi di Bandar Elmina untuk mencari kotak hitam sebagai sebahagian daripada siasatan mereka.

Beliau memberitahu pemberita bahawa tanda-tanda awal menunjukkan bahawa jet peribadi itu telah menyimpang dari laluan penerbangannya dan membelok ke kanan. Pada masa ini, keutamaan adalah untuk mencari kotak hitam yang akan membantu memberikan lebih banyak jawapan.

Among the names listed on the flight manifest include Pahang assemblyman Johari Harun , along with Kharil Azwan Jamaludin, Shaharul Amir Omar, Mohamad Mohamed Muaidi, Muhammad Taufiq Mohd Zaki and Idris Abdol Talib @ Ramali. Dua juruterbang itu ialah Shahrul Kamal Roslan dan Heikal Aras Abdul Azim.