Tular dakwaan gelombang Omicron XBB di Malaysia lebih dasyat

Tular dakwaan gelombang Omicron XBB di Malaysia lebih dasyat

Tular dakwaan gelombang Omicron XBB di Malaysia lebih dasyat. SEBUAH tangkap layar mesej di WhatsApp mendakwa bahawa gelombang kecil Covid-19 Omicron XBB yang baharu ditemui adalah lima kali lebih kuat daripada varian Delta dan mempunyai simptom yang berbeza.

Persoalannya betul atau tidak?

Namun menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), mesej tular itu adalah palsu yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab.

Dalam hantaran di laman Facebooknya, KKM berkata pihaknya memandang serius terhadap mereka yang menyebarkan maklumat palsu di mana ia boleh menyebabkan kekeliruan kerana dakwaan itu tidak disokong oleh fakta saintifik.

Pihak mereka kemudian menasihatkan orang ramai supaya tidak berkongsi mesej itu kerana ia boleh mencetuskan rasa panik dalam kalangan masyarakat.

Tular dakwaan gelombang Omicron XBB di Malaysia lebih dasyat

Selain itu, KKM juga meminta orang ramai supaya tidak mudah terpengaruh dengan kenyataan yang tidak diketahui kesahihannya.

Varian Omicron XBB pertama kali dikesan di Singapura dan Amerika Syarikat tetapi telah merebak ke 35 negara.

Ia adalah keturunan rekombinan, bermakna ia memperoleh bahan genetiknya daripada keturunan dan varian yang berbeza.

Menurut kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 27 Oktober lalu, terdapat peningkatan meluas dalam kelaziman XBB dalam pengawasan genomik serantau, tetapi ia masih belum dikaitkan secara konsisten dengan peningkatan jangkitan baharu.

WHO menambah bahawa walaupun kajian lanjut diperlukan, bertentangan dengan mesej virus yang disebut sebelum ini, data semasa tidak menunjukkan bahawa terdapat sebarang perbezaan besar dalam keterukan penyakit untuk jangkitan XBB.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti awal yang mencadangkan XBB mungkin menimbulkan risiko jangkitan semula yang lebih tinggi tetapi terlalu awal untuk diberitahu.

BACA:

“Dah macam ikan laga” – Baju Neelofa dan Mira Filzah disamakan dengan haiwan

Shuib buat video lagi dengan Wan Sharmila, akan umum sesuatu lepas ni..

[ANALISIS] Benarkah UMNO bakal kerjasama dengan PH selepas PRU?

CATEGORIES