Timbalan Menteri dikecam netizen, pengotor !!!

Oleh MHDAILY

Bila bercerita mengenai kebersihan makanan, orang kita mungkin antara yang paling sensitif mengenainya. Apa-apa sahaja yang dilihat kurang bersih dalam pengendalian makanan pasti akan menjadi bualan terutamanya di media sosial.

Seperti yang berlaku kepada Timbalan Menteri Belia Dan Sukan Wan Ahmad Fayhsal (WAF) baru-baru ini -yang dirakam mengambil dan memegang pisang goreng di sebuah gerai tanpa menggunakan pengepit.

Mengambil pisang goreng tanpa pengepit adalah okay jika ia diambil dari pinggan atau plastik yang telah disediakan.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
SAMBUNGAN ARTIKEL πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

Tetapi apa yang dilakukan beliau adalah mengambil makanan itu daripada dulang atau bekas bersama pisang goreng yang baru siap dimasak dan untuk dijual dengan menggunakan tangan.

Tindakannya itu mengambil dan menyentuh makanan yang disediakan untuk dijual itu tanpa pengepit atau apa-apa sahaja peralatan mencetuskan kritikan dalam kalangan netizen yang rata-ratanya menganggap ia sebagai kurang bersih (dan kurang sopan).

Tambah mengejutkan, kejadian tersebut bukan sahaja tular di media sosial dengan pelbagai teguran daripada netizen, tetapi ia turut mengundang reaksi terkejut daripada tuan kedai.

Menerusi satu komen yang dibuat di Facebook- di bawah gambar tersebut, seorang wanita dikenali sebagai Nurul Asyikin Roshidan yang mengaku dirinya pemilik gerai itu juga terkejut dengan tindakan timbalan menteri itu.

β€œHai, saya pemilik kedai pisang goreng yang tular ini. Kami pun terkejut juga masa depa (mereka) datang serbu semalam,

β€œPenuh keliling kedai, tak tahu nak kata apa. Yang lawaknya kami pun tak kenal dia tu siapa,” jelasnya mengenai kedatangan timbalan menteri itu.

Mengulas mengenai tindakan Wan Ahmad Fayhsal yang mengamil pisang goreng itu tanpa pengepit, beliau menjelaskan perkara itu sebagai β€˜kurang sopan’.

Ia dijelaskan melalui satu balasan kepada komen yang diberikan netizen mengenai perkara berkenaan dalam hantaran yang sama di Facebook.

β€œAgak kurang sopan la sebab pengepit kami sediakan,” jelas tuan kedai berkenaan.

Sumber : https://www.thevocket.com/pegang-pisang-goreng-tanpa-pengepit-tindakan-waf-buat-tuan-kedai-terkejut/