Tiada kerjasama Umno-PKR dalam masa terdekat

tiada kerjasama Umno PKR

Tiada kerjasama Umno-PKR dalam masa terdekat

Seorang penganalisis tidak menjangkakan kemungkinan Umno membina pakatan dengan PKR, sekurang-kurangnya sehingga selepas pilihan raya umum akan datang (PRU15).

Mengulas mengenai bicara yang kembali berbangkit mengenai pakatan tersebut, Awang Azman Pawi daripada Universiti Malaya memberitahu FMT, ia dilihat seperti tidak akan akan berlaku dalam masa terdekat disebabkan perpecahan dalam Umno dan kelemahan politiknya.

“Terlalu banyak puak dalam Umno sekarang dan ia dalam keadaan yang paling lemah,” katanya.

Sebarang cadangan untuk pakatan, tambahnya, akan dibantah, terutama oleh ahli Umno yang menjadi menteri dan timbalan menteri.

tiada kerjasama Umno-PKR

Katanya, mereka yang menentang pakatan itu ingin melindungi kedudukan atau kepentingan mereka.

Selasa lalu, pemimpin Umno Perlis, Shahidan Kassim mendedahkan seorang Ahli Parlimen Umno mengaku telah menandatangani dokumen sokongan untuk Anwar Ibrahim dilantik menjadi Perdana Menteri.

Kenyataan itu mencetuskan spekulasi baharu bahawa Anwar dan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi sedang dalam perbincangan untuk bekerjasama membentuk kerajaan baharu.

Awang Azman berkata, pakatan antara Umno dan PKR dan mungkin parti-parti lain juga boleh berlaku selepas PRU15 kerana beliau tidak menjangkakan mana-mana parti akan memperoleh majoriti selesa.

Beliau tidak menjelaskan komennya mengenai Umno memiliki “terlalu banyak puak”, melainkan merujuk kepada perbezaan pendapat dalaman mengenai pemilihan calon untuk menggantikan Zahid sebagai presiden.

Katanya, ada yang menyokong Timbalan Presiden Mohamad Hasan, sementara segelintir lain menyokong Bendahari Agung Barisan Nasional (BN) Hishammuddin Hussein.

Perunding politik Syed Arabi Idid turut tidak menjangkakan mana-mana parti akan memperoleh majoriti besar dalam pilihan raya, dengan berkata, ini bermaksud akan ada rundingan untuk membentuk kerajaan gabungan.

Katanya, lebih baik bagi negara jika kerajaan semasa terus memerintah sehingga akhir tahun ini untuk menangani masalah sosial dan ekonomi akibat Covid-19.

Sivamurugan Pandian daripada Universiti Sains Malaysia berkata, Zahid mungkin perlu menuruti seruan “tolak Anwar, tolak DAP” yang dibuat semasa Perhimpunan Agung Umno (PAU) lalu.

“Jika Zahid menentangnya sekarang, parti itu akan lebih berpecah,” katanya.

Sebarang kerjasama dengan PKR, katanya, harus dilakukan selepas PRU.

“Pada masa itu, Anwar dapat meyakinkan Amanah dan DAP untuk bergabung dalam pakatan bagi membentuk kerajaan yang stabil,” tambahnya.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/25/umno-pkr-tidak-dijangka-bekerjasama-buat-masa-sekarang-kata-penganalisis/

CATEGORIES