Tiada angin tiada ribut tiba-tiba Imam Masjidil Haram letak jawatan, Syeikh Syuraim dedah punca sebenar

Tiada angin tiada ribut tiba-tiba Imam Masjidil Haram letak jawatan, Syeikh Syuraim dedah punca sebenar.

sheikh Saud bin Ibrahim Shuraim telah meletakkan jawatan sebagai Imam dan Khateeb Masjid Al Haram, Makkah

Imam tersebut memberi alasan untuk memperbaharui semula kontraknya dengan Presidensi Umum pada bulan-bulan akhir 2022 dengan alasan peribadi.

Tiada angin tiada ribut tiba-tiba Imam Masjidil Haram letak jawatan, Syeikh Syuraim dedah punca sebenar

Imam bagaimanapun boleh kembali dalam peranan sementara untuk mengimamkan Solat Tarawih yang akan disahkan dalam masa terdekat menjelang Ramadan.

Di dalam Haramain sebelum ini melaporkan bahawa seorang Imam terkemuka telah meletak jawatan.

Sumber yang baik telah memberitahu Inside the Haramain bahawa Imam boleh memperbaharui kontraknya dan kembali mengikut budi bicaranya.

Adalah wajar untuk menyebut bahawa Presidensi Umum untuk Hal Ehwal Dua Masjid Suci belum mengeluarkan kenyataan rasmi yang mengesahkan peletakan jawatan itu bagaimanapun Presiden tidak mengulas atau mengesahkan peletakan jawatan sebelum ini pada masa lalu.

Dr. Saud bin Ibrahim Al-Shuraim adalah imam di Masjidil Haram di Mekah, Arab Saudi .

Beliau dilahirkan di Riyadh pada tahun 1966 dan dianggap sebagai pembaca al-Quran yang terkenal di dunia yang bacaannya telah diedarkan di seluruh dunia.

Al-Shuraim memulakan pendidikan asasnya di Sekolah Rendah Areen sebelum melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Model dan Sekolah Menengah Al-Yarmouk yang kesemuanya terletak di ibu negara Arab Saudi.

Baca juga: Al Battani, ahli astronomi Islam yang menemui bilangan hari dalam setahun

Pada tahun 1984, Al-Shuraim menyertai Jabatan Akidah Islam dan melanjutkan pelajaran di kolej asas agama di Universiti Islam Imam Mohammad bin Saud.

Di kampus, beliau berjaya menamatkan pengajian dengan jayanya dengan ijazah sarjana muda empat tahun kemudian.

Al-Shuraim menerima ijazah sarjana dalam bidang perundangan perbandingan daripada Institut Bidang Kuasa Tertinggi di universiti yang sama pada tahun 1992.

Tiga tahun kemudian, beliau memperoleh ijazah kedoktoran dalam bidang perundangan Islam dari Universiti Umm Al-Qura untuk tesisnya mengenai buku Imam Abu Mansour Al-Kirmani, bertajuk “Jalan dalam Ritual”.

Pada tahun 1992, perintah Diraja melantik Al-Shuraim sebagai hakim di Mahkamah Agung Mekah, di mana beliau berkhidmat selama hampir tiga tahun.

Baca juga: Profil Al-Quraishi, pemimpin ISIS yang meletupkan dirinya ketika diserang tentera AS

Setahun kemudian, Al-Shuraim dilantik sebagai lektor di Masjidil Haram, di samping tugasnya sebagai imam dan hakim.

Al-Shuraim menjadi pensyarah pada tahun 1999 di Jabatan Bidang Kuasa Universiti Umm Al-Qura di kolej Syariah dan pengajian Islam, dan dinaikkan pangkat sebagai penolong profesor empat tahun kemudian.

Pada tahun 2003, Al-Shuraim dilantik sebagai timbalan dekan sains dan pengajian tinggi di universiti yang sama, dan pada tahun 2005 dilantik sebagai dekan.

Baca berita tanpa iklan. Sertai Kompas.com+
Tujuh tahun kemudian beliau dilantik sebagai dekan kolej pengajian kehakiman dan undang-undang universiti, jawatan yang akan disandangnya sehingga 2021.

Al-Shuraim telah menerbitkan beberapa buku dan penyelidikan ilmiah.

Baca: 

Tiga beradik ini berjaya kumpul RM 1.2 juta dalam masa singkat yang ramai nak tahu, ini rahsia kejayaan mereka

Ingatkan murid ini tahan kencing pegang seluar dan seret kasut, rupanya ini kisah sebenar buat airmata cikgu menitik