Terkini !!! Selangor, KL, Putrajaya beralih ke fasa 2 Jumaat ini

Terkini !!! Selangor, KL, Putrajaya beralih ke fasa 2 Jumaat ini

Selangor, KL, Putrajaya beralih ke fasa 2 Jumaat ini. Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Selangor akan bersama Kuala Lumpur dan Putrajaya beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai Jumaat ini.

Ini menjadikan seluruh Lembah Klang akan beralih ke Fasa 2 dan hanya berbaki Kedah serta Johor masih di bawah Fasa 1 PPN.

Ismail berkata, Jawatankuasa Khas Pengurusan Covid-19 memutuskan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya digabungkan sebagai satu kawasan jangkitan sama.

“Maka, pergerakan antara negeri-negeri ini adalah dibenarkan dan tiada lagi
sekatan jalan raya,” katanya dalam kenyataan.

Ini menjadikan seluruh Lembah Klang akan di bawah Fasa 2 dan hanya berbaki Kedah serta Johor masih di bawah Fasa 1.

Menteri Wilayah Persekutuan, Shahidan Kassim mengumumkan Kuala Lumpur dan Putrajaya akan beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai Jumaat ini.

Pengumuman itu menyusul kurang seminggu selepas Shahidan menekankan penurunan kes Covid-19 dan kadar tinggi vaksinasi di Wilayah Persekutuan.

Beliau turut memaklumkan aktiviti pelancongan di Labuan akan dibuka semula menerusi program gelembung pelancongan mulai 16 Sept ini seperti Langkawi.

Beliau mengingatkan rakyat supaya terus mematuhi SOP selepas kelonggaran diberikan.

Selangor

Shaidan berkata demikian selepas meninjau tapak dan hasil pertanian kebun bandar Hijrah Warrior di Taman Desa, Kuala Lumpur.

Hijrah Warrior adalah gelandangan di sekitar Kuala Lumpur yang diselamatkan pihak berkuasa semasa perintah kawalan pergerakan (PKP) pertama pada tahun lalu.

Shahidan berkata, Hijrah Warrior Mart akan dilancarkan pada 1 Okt ini untuk memasarkan hasil pertanian dari Hiliran Anjung Kelana yang diusahakan gelandangan.

“Gerai pertama akan dibuka di Teratak Muhibbah 1, Taman Desa. Ia akan beroperasi dari 9 pagi hingga 9 malam.

“Seramai empat gelandangan akan bekerja mengikut syif (dua orang setiap syif) dengan gaji minimum RM1,200 dan turut disediakan tempat penginapan percuma.”

Berita Penuh: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/08/kl-putrajaya-beralih-fasa-2-ppn-mulai-jumaat/

BACA: Didakwa rogol anak tiri, penjawat awam di Kelantan direman 6 hari

CATEGORIES