Terkini !!! MKT Umno bermesyuarat bincang sokongan bersyarat PN

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang akan diadakan di Menara Dato’ Onn pada 8.30 malam Sabtu (malam ini) membincangkan sokongan bersyarat yang dikemukakan oleh Perikatan Nasional (PN).

Difahamkan, antara perkara lain yang turut dibincangkan ialah pembentukan barisan Kabinet baharu termasuk calon Timbalan Perdana Menteri.

Menurut satu sumber yang enggan dinamakan, mesyuarat MKT itu akan mengadakan pada malam Sabtu dan akan dipengerusikan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

MKT Umno bermesyuarat bincang sokongan bersyarat PN

“Saya difahamkan mesyuarat ini untuk memberi pandangan kepada Datuk Seri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri baru. Paling penting perkara yang akan ditekankan ialah ‘No PN 2.0’,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Bagaimanapun, pemimpin terbabit tidak menjelaskan secara terperinci mengenai ‘No PN 2.0’ yang akan dibincangkan itu.

Dalam pada itu, ahli MKT UMNO, Datuk Seri Jalaluddin Alias turut mengesahkan mesyuarat yang akan diadakan itu namun tidak mengetahui agenda yang akan dibawa.

“Mesyuarat ini akan diadakan secara fizikal. Saya dapat jemputan mesyuarat MKT tetapi saya tidak tahu apa yang nak dibincangkan. Dalam notis tidak ada sebarang agenda,” kata Ahli Parlimen Jelebu itu.

Pada Khamis, Perikatan Nasional (PN) sebulat suara bersetuju mencalonkan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri yang baharu secara bersyarat.

Sokongan itu diberikan oleh 50 Ahli Dewan Rakyat dari parti-parti gabungan PN iaitu 31 Ahli Dewan Rakyat Bersatu, 18 Pas dan satu daripada STAR termasuk empat bebas.

PN mensyaratkan Ismail Sabri perlu memastikan Ahli Jemaah Menteri yang bakal dilantik terdiri daripada mereka yang berintegriti, beramanah dan bebas daripada sebarang pertuduhan jenayah di mahkamah.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/156729/BERITA/Nasional/MKT-UMNO-bincang-sokongan-bersyarat-PN-malam-ini

BACA JUGA : Panas !!! Spekulasi bertiup kencang Bersatu tuntut jawatan TPM