Terkini !!! Kerajaan akan umum PKP esok, kata sumber

Perintah kawalan pergerakan akan dikaji semula, terutama di negeri-negeri di mana terdapat peningkatan jumlah jangkitan Covid-19, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Penilaian semula ini diperlukan untuk membendung peningkatan penyebaran virus yang berlaku bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di peringkat global, katanya.

Dia mengatakan bahawa premis yang telah dikunjungi oleh sebilangan besar dari mereka yang didapati positif untuk Covid-19 akan diminta ditutup.

Dalam satu kenyataan semalam, dia mengatakan bahawa pemerintah telah menggunakan sistem peringatan awal yang dikenali sebagai Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) untuk mengenal pasti kawasan dan premis yang berisiko tinggi menular penyakit ini.

“Pendekatan ini sejalan dengan keputusan pemerintah untuk memiliki pendekatan yang disasarkan dalam mengendalikan dan mengekang Covid-19.

“Melalui sistem ini, pemantauan dilakukan setiap hari untuk mengenal pasti lokasi umum berisiko tinggi,” kata Muhyiddin.

Sumber memberitahu The Star bahawa MCO dua minggu akan dikuatkuasakan di Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor dan Sarawak mulai esok. Menurut mereka, MCO baru akan serupa dengan MCO 2.0, yang berlaku antara 11 Jan dan 26 Jan di beberapa bahagian negara, di mana kegiatan ekonomi dibenarkan tetapi sekolah ditutup dan aktiviti sosial dan agama dilarang.

Difahamkan, makan malam tidak dibenarkan di restoran.

Satu sumber mengatakan pengumuman mengenai MCO baru akan dibuat hari ini.

Beliau berkata, pemerintah harus berhati-hati dalam melaksanakan MCO kerana akan mempengaruhi perayaan Hari Raya dan juga kemungkinan mempengaruhi banyak bazar Ramadan yang dibenarkan beroperasi pada bulan puasa.

Difahamkan, bazar Ramadan di negeri MCO harus ditutup, kecuali yang terdapat di daerah barat daya di Pulau Pinang.

“MCO di lima kabupaten di Kedah kemarin adalah bagian dari proposal yang disampaikan kepada Majlis Keselamatan Negara pada hari Jumaat. Tetapi kami memutuskan untuk memaksakannya ke Kedah lebih awal karena keadaannya membimbangkan, ”katanya.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menandatangani pewartaan semalam yang menyatakan MCO di lima daerah di Kedah, iaitu Kota Setar, Kuala Muda, Bandar Baru, Baling dan Kulim.

“Kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan MCO di lima daerah di Kedah mulai hari ini (semalam) hingga 14 Mei,” katanya.

“Ini adalah keputusan yang dibuat untuk keselamatan orang-orang,” katanya ketika dihubungi.

Dalam menjelaskan MCO, satu sumber mengatakan: “Kegiatan ekonomi akan berterusan kerana orang harus pergi bekerja, tetapi mereka yang dapat bekerja dari rumah akan didorong untuk melakukannya.”

Sekolah di negeri MCO juga kemungkinan akan ditutup kali ini kerana banyak “kelompok pendidikan”, kata sumber itu.

“Tambahan lagi, hanya ada lima hari sekolah lagi sebelum sekolah ditutup untuk cuti Raya, dan dua minggu lagi pembelajaran dalam talian, seperti yang diumumkan oleh Kementerian Pendidikan.”

Mengenai fungsi sosial dan keagamaan, dia mengatakan acara seperti itu akan ditangguhkan atau dibenarkan dengan jumlah orang yang minimum.

“Kemungkinan besar kita akan mengadakan perayaan Raya yang serupa dengan tahun lalu di mana hanya ahli keluarga terdekat di rumah yang sama yang dibenarkan. Dan tiada rumah terbuka.

“Perjalanan antara negeri untuk balik kampung tidak diizinkan,” katanya, sambil menambahkan bahawa jumlah orang di dalam kenderaan juga dapat dibatasi.

Berita Penuh :https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/05/02/pm-mco-to-be-reviewed

COMMENTS

Wordpress (0)