Terkini !!! 5 Negeri masuk fasa 2 Pelan Pemulihan Negara

5 Negeri masuk fasa 2 Pelan Pemulihan Negara.Lima negeri akan beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN), berkuatkuasa 5 Julai depan, kata Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam satu sidang media khas di Putrajaya hari ini, beliau berkata, lima negeri tersebut ialah Perlis, Perak, Pahang, Terengganu dan Kelantan.

fasa 2

Jelasnya lagi, peralihan kelima-lima negeri itu ke fasa seterusnya adalah kerana negeri-negeri terbabit berjaya mencapai tiga indikator nilai ambang yang ditentukan iaitu – kes harian COVID-19 bawah 4,000, peningkatan kapasiti unit rawatan rapi (ICU), serta liputan vaksinasi dua dos meliputi 10 peratus daripada keseluruhan populasi.

“Dengan ini saya hendak sekali lagi maklumkan bahawa terdapat lima negeri yang telah pun memenuhi tiga indicator, dan boleh beralih ke Fasa 2 iaitu Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, dan Pahang.

“Peralihan ke Fasa 2 ini berkuatkuasa pada 5 Julai, 2021, atau Isnin depan,” katanya lagi.

Turut bersama-sama dalam sidang media berkenaan ialah Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Mohd Zafrul Tengku Abdul Aziz, yang juga merupakan Menteri Penyelaras bagi PPN.
Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/lima-negeri-memasuki-fasa-2-pelan-pemulihan-negara-5-julai-ini-ismail-sabri-306461

Jika Anda Terlepas: Tiga buah negeri bakal dapat kelonggaran SOP?