Tengku Zafrul tak setuju ‘Total Lockdown’

Tengku Zafrul tak setuju ‘Total Lockdown’

TIADA negara lain di dunia yang menutup ekonomi mereka sepenuhnya dalam menghadapi gelombang kedua dan ketiga Covid-19, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz (gambar).

Sebaliknya, negara-negara lain hanya memperketat prosedur operasi standard (SOP) mereka dan menyekat aktiviti sosial sahaja.

Ini juga merupakan pendekatan Malaysia untuk mencegah pengangguran dan lebih teruk dilanda kumpulan yang rentan, katanya.

“Dengan penutupan sepenuhnya kegiatan ekonomi seperti (di bawah) Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) 1.0, jumlah pengangguran diharapkan mencapai satu juta.

“Ini juga akan memberi kesan negatif terhadap pendapatan 2.8 juta pekerja sektor tidak formal yang kini berada dalam keadaan rentan,” katanya dalam catatan Facebooknya semalam.

“Secara umum, kedua MCO (MCO pertama dan MCO 2.0) berjaya mengurangkan kes Covid-19 dengan ketara, tetapi MCO 2.0 mencapai sasaran ini tanpa memberi kesan buruk kepada pertumbuhan ekonomi negara,” kata menteri itu lebih lanjut.

Rakan penyelidikan Institut Penyelidikan Khazanah (KRI) Adam Manaf Mohamed Firouz berkata kumpulan rentan mesti dilengkapi dengan bantuan fiskal jika jumlah kunci adalah satu-satunya pilihan yang boleh dilaksanakan.

Dia mengatakan perniagaan kecil dan isi rumah berpendapatan rendah, serta pekerja mandiri dan mereka yang tidak dapat bekerja dari rumah, juga akan dilanda masalah.

“Segala bantuan sangat diperlukan, termasuk moratorium pinjaman automatik dan bantuan tunai. Bantuan tunai mestilah mencukupi sebagai pengganti pendapatan, bukan sekadar tambahan, ”katanya kepada The Malaysian Reserve (TMR).

Untuk kecekapan dan kesan kos yang lebih besar, daripada hanya secara khusus menargetkan mereka yang secara rasmi berada dalam kemiskinan dan dalam kelompok 40 terbawah, dia mengatakan pemerintah harus menyasarkan risiko yang ditanggung seperti pengangguran dan pengurangan gaji.

“Langkah-langkah semacam ini sudah ada di bawah Organisasi Jaminan Sosial, seperti sistem insurans pekerjaan dan subsidi upah, tetapi mereka perlu diperluas dan diperluas ke lebih banyak pekerja, termasuk yang bekerja sendiri.

“Keseluruhan penguncian lebih baik dapat menampung penyebaran kes Covid-19, tetapi itu bukanlah peluru ajaib. Usaha pengujian, penelusuran dan pengasingan kes tetap tidak efektif, dan perlu segera ditingkatkan, ”tambahnya.

“Penguncian penuh dua minggu mungkin tidak mencukupi untuk membalikkan jumlah kes aktif, tetapi masih lebih baik dalam memperlambat penyebaran Covid-19 daripada status quo.”

Anggaran awal KRI (berdasarkan statistik rasmi 2019) menunjukkan bahawa sekitar 800,000 isi rumah berisiko jatuh kemiskinan mutlak, hanya dari kerugian pendapatan bulanan sebanyak RM800 setiap isi rumah.

Ini bermakna sejumlah 1.2 juta isi rumah (atau 16.9%) akan berada dalam kemiskinan mutlak.

“Penutupan total akan menyebabkan kehilangan pendapatan yang lebih tinggi dan dengan itu, kemiskinan yang lebih meluas. Namun, pada hakikatnya, jumlah isi rumah yang hidup dalam kesulitan jauh lebih tinggi kerana kesulitan ekonomi telah lama berlanjutan sejak dikeluarkannya statistik kemiskinan rasmi pada tahun 2019.

“Sebagai contoh, Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa mengumumkan pada Februari 2020 bahawa 30,000 isi rumah di Kuala Lumpur (KL) hidup dalam kemiskinan mutlak. Ini adalah kenaikan 30 kali ganda dari angka kemiskinan KL 2019 rasmi. Pemerintah perlu mengawasi secara dekat kejadian kemiskinan semasa wabak ini, ”jelasnya.

Rakan kanan Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi dan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pendidikan Pasaran Dr Carmelo Ferlito mengatakan bahawa golongan miskin akan menjadi yang paling terjejas sekiranya penguncian total dilaksanakan.

“Penguncian adalah regresif. Orang miskin adalah orang yang mendapat pekerjaan mereka terlebih dahulu. Perniagaan kecil adalah perniagaan yang tidak tahan 15 bulan penutupan.

“Perniagaan mengalami tekanan kewangan. Tambahan pula, ketidakpastian dan kekurangan strategi menambah kemurungan. Perniagaan kecil akan ditutup, yang lain akan bergerak, ”katanya kepada TMR.

“Kita hanya perlu menghentikan penguncian dan menerapkan strategi yang berbeda, yang berpusat pada tempat tidur sementara, penyelidikan, ujian massa dan kerap, dan rawatan di rumah. Tidak ada gunanya, penguncian tidak menyelesaikan masalah, mereka menangguhkannya, “katanya.

Berita penuh : https://themalaysianreserve.com/2021/05/19/tengku-zafrul-no-total-lockdown-to-prevent-unemployment/