Tak sangka! Rupanya ini jumlah kekayaan keluarga Osama bin Laden

Tak sangka! Rupanya ini jumlah kekayaan keluarga Osama bin Laden.

Penemuan longgokkan surat yang dimiliki oleh Osama Bin Laden telah lama disimpan kerajaan Amerika Syarikat.

Menurut laporan Harian Metro yang dipetik daripada Reuters, Osama meninggalkan dokumen pembahagian hartanya sebanyak 29 juta dolar.

Tak sangka! Rupanya ini jumlah kekayaan keluarga Osama bin Laden

Antara penama yang ingin diwasiatkan oleh Osama hartanya ialah Mahfouz Ould Al-Qalid iaitu orang kanannya.

Harta tersebut berada di Sudan. Dokumen-dokumen tersebut dirampas oleh tentera Amerika Syarikat pada tahun 2011 dan sebanyak 113 dokumen dianalisis termasuklah dokumen wasiat milik Osama.

Dari manakah Osama mendapat Harta?

Tahukah anda Keluarga Bin Laden antara yang paling kaya berhijrah ke Amerika Syarikat untuk melakukan pelaburan. Mereka dikenali mempunyai hubungan rapat dengan keluarga diraja Arab Saudi khususnya Raja Faisal. Keluarga Bin Laden merupakan Orang Kaya yang menjadi pelabur dalam pelbagai bidang terutamanya Minyak. Mereka melakukan pelaburan melalui Salem Bin Laden di dalam Syarikat Texas Oil yang dimiliki oleh Presiden Bush. Hubungan perniagaan menjadikan dua keluarga ini menjadi rapat.

Keluarga Bin Laden juga pernah memberikan satu juta dolar kepada Universiti Harvard untuk kegunaan falkulti undang-undang.

bin laden n bush
Harta Keluarga Bin Laden DI Amerika Syarikat

Pelaburan daripada keluarga mereka menjadi siasatan selepas pengeboman 11 September di New York. Badan Perisikan Amerika Syarikat (FBI) mendapati sejumlah wang telah dilaburkan kepada syarikat Texas sejak 1992.

Selepas kejadian 11 September harta mereka dibekukan dan mereka membawa diri keluar daripada Amerika Syarikat

Keluarga Bin Laden TerkorbanPada 1 Ogos 2015, pesawat milik Keluarga Bin Laden terhempas di Blackbushe Airport, British.

Sebelum ini, ayah dan abang Osama juga meninggal dunia melalui tragedi yang sama. Mohammed Bin Laden, beliau yang merupakan ayah kepada Osama Bin Laden meninggal pada tahun 1967.

Selepas itu, abang Osama Bin Laden, Salem juga meninggal dunia disebabkan pesawat terhempas pada tahun 1988.

“His Royal Highness Prince Mohammed bin Nawaf Al Saud… has paid his condolences to the family and relatives of Mohammed bin Laden at Blackbushe airport in Britain for the great loss they have suffered as a result of the crash of the plane that was carrying the family.” Jurucakap Kerajaan Arab Saudi, 2/8/2015

BACA:

Bekerja keras ketika pandemik melanda, kakitangan Singapore Airlines dapat bonus 8 bulan gaji buat ramai terliur

Pemuda ini kongsi pengalaman kerja di New Zealand buat ramai anak muda bercita-cita hijrah ke sana