Tak sangka! Rupanya ada siput berperisai besi yang ramai tak tahu

Tak sangka! Rupanya ada siput berperisai besi yang ramai tak tahu.

DALAM APA YANG boleh dikatakan sebagai adegan paling terkenal daripada Monty Python dan Holy Grail ,

Raja Arthur berhadapan dengan Black Knight, melepaskannya daripada anggota badannya walaupun dia memakai surat berantai yang bagus.

Tak sangka! Rupanya ada siput berperisai besi yang ramai tak tahu

Tak sangka! Rupanya ada siput berperisai besi yang ramai tak tahu

Tetapi ada Black Knight di kedalaman Lautan Hindi yang perisainya tidak mudah bertiup.

Saya mempersembahkan kepada anda siput kaki bersisik, yang telah mengembangkan cangkerang yang diperbuat daripada sulfida besi. Saya akan mengulanginya:

Ia membina cangkerang daripada besi. Selain itu, bahagian licin yang menonjol keluar dari cangkerang, yang dikenali sebagai kaki, ditutup dengan plat besi, menjadikan siput kaki bersisik lebih logam daripada Ozzy Osbourne yang dibalut dengan kerajang timah.

Dan itu semua berkat bakteria, yang nampaknya membina perisai. Tiada haiwan lain di Bumi boleh menggunakan besi dengan cara ini. Perkara itu magnet, demi Pete.

Ini bukan siput biasa, tetapi sekali lagi, ia hidup dalam persekitaran yang tidak biasa.

Ia berkeliaran di sekeliling lubang hidroterma , tempat air laut meresap ke dalam kerak dan dipanaskan oleh magma di bawahnya, mencapai 750 darjah F atau lebih, mengalir keluar dan membawa toksin bersamanya.

Menurut ahli biologi Shana Goffredi dari Kolej Occidental, antara haiwan di bawah sana adalah musuh utama siput bersisik: ketam dan siput lain.

“Ia sangat pelik kerana banyak siput mesti mempunyai jenis pemangsa yang sama,” katanya. “Jadi saya tidak fikir ada apa-apa yang istimewa tentang cabaran pemangsa pada mereka, tetapi masih kelihatan seperti mereka telah benar-benar meningkatkan cengkerang mereka atas sebab tertentu.”

Beginilah rupa siput bersisik jika anda melemparkannya ke langit dan mengambil gambar. Tetapi tolong jangan melemparkan siput bersisik kaki ke langit dan mengambil gambar. jj
Cengkerang ini tidak sama sekali tegar seperti perisai plat.

Mereka lebih seperti surat berantai Black Knight—lentur, namun kuat (baik, mungkin perisai Black Knight tidak begitu kuat , apa pula dengan semua pemotongan).

Ini kerana terdapat tiga lapisan pada cangkerang: lapisan atas ialah bahan bersalut besi dan bahagian bawah adalah bahan terkalsifikasi, dengan lapisan organik yang tebal dan licin di antaranya. Seterika memberikan kekuatan, manakala bit licin membolehkan cangkerang menyerap hentakan, katakan, seekor ketam yang kurang sopan mengepitnya.

Sisik di kaki mempunyai tujuan yang lebih baik. Sesetengah siput pemangsa memburu dengan menembak tempuling ke dalam daging ikan dan siput lain dan menyuntik racun. Adalah dipercayai bahawa penyaduran besi siput bersisik kaki membelokkan peluru berpandu itu, seperti perisai kesatria yang membelokkan tombak.

Peliknya, terdapat dua jenis kaki bersisik. Yang lain bukan hitam, sebaliknya lebih putih. Ia hidup dalam persekitaran yang sama dengan Black Knight, namun ia tidak mempunyai besi. kenapa?

Jawapannya datang kepada bakteria yang ada pada varieti hitam dan kekurangan putih. “Mereka mempunyai bakteria berfaedah pada dan di dalamnya,” kata Goffredi, “dan kami berpendapat bahawa bakteria bermanfaat di luar haiwan itu sebenarnya membantu memudahkan pengeluaran sulfida besi ini.”

Sulfida yang mencurah keluar dari bolong adalah benar-benar toksik, “tetapi sebaik sahaja ia mendapat mineral dan digabungkan ke dalam bentuk pepejal, maka ia tidak toksik lagi,” kata Goffredi.

“Saya fikir mikrob memainkan peranan dalam mengubah sifat sebatian itu dengan menjadikannya kurang beracun.” Jadi bukan sahaja siput berbaju perisai badass, baju besinya diperbuat daripada racun. Tuhan yang baik itu logam seperti neraka.

Itulah hipotesis kerja, sekurang-kurangnya. Bakteria belum dibiakkan di makmal, jadi kami tidak dapat mengetahui dengan pasti. “Ada kumpulan lain yang berpendapat bahawa siput membuat sulfida besi itu sendiri, tetapi itu tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Goffredi. “Kami meraguinya, tetapi tiada siapa yang boleh mengetahui dengan pasti melainkan kami boleh memanipulasi salah satu daripada pemain terbabit. Kami tinggal dengan spekulasi.”

Kemudian terdapat bakteria di dalam siput kaki bersisik.

Ia mungkin melayani hosnya dengan cara yang lebih penting: kemosintesis .

Itu perkataan lima dolar yang bermaksud siput tidak makan makanan, sebaliknya bergantung pada bakteria untuk rezeki.

Sistem pencernaannya boleh dikatakan tidak wujud, tetapi ia mempunyai kelenjar—yang 1,000 kali lebih besar daripada siput lain—tempat bakteria hidup dan menghasilkan makanan.

Seperti jenis bakteria yang membina cangkerang siput, jenis ini mengambil bahan kimia di kawasan kejiranan dan mensintesisnya menjadi grub untuk siput, mungkin sejenis gula (bakteria ini juga masih belum dibiakkan di makmal, jadi kami’ masih agak gelap di sini juga). Sebagai pertukaran untuk perkhidmatannya, mikrob mendapat rumah kecil yang bagus untuk didiami.

Oleh itu, siput bersisik kaki telah menemui penyesuaian yang cemerlang kepada kehidupan di dalam, di mana makanan adalah terhad-secara ringkasnya. “Mana-mana karbon yang ‘menghujani’ sedalam itu telah digunakan oleh orang lain yang dilaluinya, dan mereka pada dasarnya mendapat ampasnya,” kata Goffredi. “Jadi, sebaliknya mereka telah bekerjasama dengan bakteria yang boleh memanfaatkan tenaga yang datang dari pusat Bumi.”

Anda mungkin bertanya mengapa siput tidak bergerak ke tempat yang lebih mesra. Ternyata, jika anda boleh mencari rezeki di sini, kehidupan adalah baik. Sesuatu seperti terumbu tropika secara positif dipenuhi dengan spesies, dan ini bermakna banyak persaingan untuk sumber.

Di bawah kedalaman, dan khususnya di sekitar lubang hidroterma (lihat mereka dalam tindakan di atas), terdapat ceruk yang meminta untuk diambil. Berevolusi untuk bertahan dalam tekanan dan suhu tinggi serta perairan toksik, dan anda telah berjaya melakukannya.

Pakai perisai besi pun tak sakit. Tanya sahaja Robert Downey Jr.-Saya dengar dia berpakaian seperti robot untuk Halloween sekali.

BACA: Patutlah Azmin sibuk nak jadi Menteri Besar Selangor sangat, rupanya ini jumlah gaji adun mengikut negeri