Tak sangka, macam ini rupanya cara pasangan bisu bernikah, ‘first time tengok’ pernikahan guna bahasa isyarat

Tak sangka, macam ini rupanya cara pasangan bisu bernikah, ‘first time tengok’ pernikahan guna bahasa isyarat

Pertemuan dua jiwa yang diikat dengan tali pernikahan yang sah adalah detik bahagia untuk pasangan yang bercinta.

Majlis pernikahan juga biasanya menjadi detik bersejarah kepada ahli keluarga terdekat kerana menyambut ahli baharu ke dalam keluarga.

Tak sangka, macam ini rupanya cara pasangan bisu bernikah, 'first time tengok' pernikahan guna bahasa isyarat

Sebuah video upacara akad nikah yang sangat unik telah tular di media sosial dimana pengantin lelaki menyempurnakan akad dengan bahasa isyarat. Korang boleh tengok video yang dikongsikan oleh akaun Twitter @yardope ini.

First time tengok

Min tak pernah ada pengalaman tengok orang akad nikah guna bahasa isyarat. Tengok video ni baru tahu macam mana orang kelainan upaya bisu akad nikah. Memang enarik dan unik.

Itulah, min walaupun tak tahu bahasa isyarat pun boleh agak isyarat tangan yang nampak macam huruf tu. Memang kena eja satu-satu rupanya. Nasib baik nama pengantin pendek, kalau panjang lenguh tangan weh.

Ohh.. baru tahu. Rupanya prosedur sama. Cuma ada tambahan penterjemah dekat sebelah. Lafaz pun dalam bahasa isyarat.

Kita doakan perkahwinan mereka kekal sehingga ke syurga. Min tengok pun terharu walaupun tak kenal pasangan pengantin tu.

Alaa jangan macam ni. Ada penterjemah tu dan majlis semua berjalan lancar. Netizen ni memang suka usik orang kan.

BACA:Β Gara-gara tekanan ekonomi peniaga nasi ayam terpaksa naikkan harga dari RM1.90 kepada RM3, undang keluhan ramai