Tahukah anda? ‘Air’ ini pernah jadi matawang zaman soviet dulu, beli kapal perang pun guna ‘air’ ni

Tahukah anda? ‘Air’ ini pernah jadi matawang zaman soviet dulu, beli kapal perang pun guna ‘air’ ni.

Pepsi memang sedap dinikmati sebagai penghilang rasa dahaga tetapi tidak ramai tahu, ia merupakan komoditi berharga semasa era Kesatuan Soviet.

Sehinggakan ia menjadi alat pertukaran bagi mendapatkan kapal-kapal perang mereka!

Tahukah anda? 'Air' ini pernah jadi matawang zaman soviet dulu, beli kapal perang pun guna 'air' ni

Jadi, bagaimana kegilaan ini bermula? Semuanya bermula apabila Presiden Amerika Syarikat pada ketika itu,

Dwight Eisenhower mahu memperkenalkan budaya AS ke tanah Motherland dan menunjukkan faedah kapitalisme.

Justeru, satu pameran bertajuk American National Exhibition diadakan di Moscow pada tahun 1959 dengan Naib Presiden Richard Nixon dihantar sebagai wakil untuk merasmikan pameran.

Pameran ini sebenarnya sebagai tukaran kepada pameran Soviet yang diadakan di New York sebulan sebelumnya.

Dalam pameran tersebut, syarikat-syarikat AS mempamerkan produk mereka seperti kereta, televisyen dan Pepsi. Selain Nixon, pameran tersebut turut dihadiri rakan baik beliau merangkap eksekutif Pepsi, David M. Kendall.

Dalam satu temubual bersama New York Times, beliau bercerita, “Saya berjumpa Nixon pada malam sebelumnya di kedutaan dan memberitahunya saya dimarahi ramai orang kerana membazirkan duit Pepsi dengan mengadakan pameran di Soviet.”

Pameran tersebut bagaimanapun menyaksikan perdebatan hangat antara bakal Presiden AS itu dengan Perdana Menteri Soviet, Nikita Khrushchev berkenaan kapitalisme dan sosialisme.

Bagi meredakan perdebatan yang semakin hangat, Kendall menghidangkan segelas Pepsi kepada Khrushchev dan imej tersebut diabadikan dalam gambar di bawah.

Situasi itulah permulaan kepada kegilaan orang Soviet terhadap Pepsi. Kemudian pada tahun 1972, Pepsi mahu memonopoli pasaran soda negara itu. Walaupun dicabar hebat oleh pesaing mereka Coca Cola, pihak Soviet memutuskan menerima tawaran Pepsi.

Malangnya, mata wan mereka iaitu ruble tidak diperdagangkan di peringkat antarabangsa. Justeru sebagai tukaran akses Pepsi di Soviet, Soviet menawarkan hak pengedaran eksklusif vodka Stolichnaya di AS.

Terima kasih kepada pertukaran itu, ia menjadikan Pepsi produk pengguna pertama AS dikilang dan dijual di Kesatuan Soviet.

Sejak itu, populariti Pepsi di negara itu terus meningkat berkali-kali ganda. Dan walaupun Coca Cola kemudiannya muncul di situ pada tahun 80-an, warga Soviet menikmati sekurang-kurangnya satu bilion minuman Pepsi setahun sehingga akhir 1980-an.

Pada tahun 1989 dan 1990, Presiden Soviet Mikhail Gorbachev mahu memodenkan angkatan lautnya. Masalahnya ialah dengan kos hak pengedaran Stolichnaya sekalipun, ia dianggap tidak mencukupi untuk membayar bil pembelian mereka.

Justeru, sekali lagi satu pertukaran dibuat iaitu lebih banyak minuman Pepsi bernilai AS$3 bilion sebagai tukaran kepada 17 kapal selam, sebuah kapal pemusnah, sebuah kapal frigat dan sebuah kapal kruzer. Hal ini menjadikan Pepsi secara berseloroh digelar kuasa ketenteraan keenam terbesar di dunia ketika itu.

Selepas kejatuhan Soviet pada tahun 1991, perjanjian Pepsi yang sebelum ini dibuat didraf semula. Namun ianya tidak menghalang Rusia dari menjadi pasaran kedua terbesar mereka di luar AS sehingga hari ini.

BACA:

“3 tahun ayah kahwin dua senyap-senyap”, Gadis ini kongsi kisah sedih disebalik ayah ceraikan ibu buat ramai netizen sebak

Kenapa ya? 7 Eleven dekat Thailand lebih laku keras berbanding di negara lain?