Sotong celup tepung dibuat daripada usus babi? Waspada semua..

Sotong celup tepung dibuat daripada usus babi? Waspada semua.. Seorang rakan memberitahu saya pada hari yang lalu bahawa dia telah mendengar laporan yang mengerikan di radio awam: Anda tahu cincin cumi yang digoreng dan kenyal itu? pasti .

Ia kadangkala dihidangkan dalam bentuk tiruan, diperbuat daripada hirisan rektum babi. Tunggu apa?! Jadi ia berlaku secara terpakai, seperti yang selalu dilakukan oleh perkara-perkara ini: Legenda bandar menetas dan mengembangkan sayapnya.

Rakan saya telah mendengar cerita daripada penerbit radio Ben Calhoun, yang meletakkannya dalam segmennya untuk episod 11 Januari This American Life . Anda harus pergi mendengar : Ia bukan pendedahan tetapi pean yang menarik dan lucu kepada bung babi. (Lebih lanjut mengenainya sebentar lagi.) Calhoun tidak benar-benar berfikir bahawa lubang punggung telah melayari makanan laut kita—“Jika saya terpaksa bertaruh wang sama ada ia berlaku [di AS], saya benar-benar akan bertaruh wang bahawa ia tidak berlaku,” dia memberitahu saya awal minggu ini-tetapi laporannya dalam karya itu meninggalkan sedikit ruang untuk keraguan, dan margin ketidakpastian itu, yang tersirat bagaimana jika itu adalah inti kepada karyanya, menyediakan pelan tindakan untuk bagaimana khabar angin mendapat kebenaran kebenaran. .

Sotong celup tepung dibuat daripada usus babi Waspada semua

Dari manakah legenda cumi pintu belakang berasal

Dan mengapa ia baru sahaja muncul? Kisah ini bermula dengan cara klasik, dengan e-mel daripada orang yang tidak dikenali. Calhoun mendengarnya daripada peminat This American Life yang menulis untuk mengatakan bahawa dia telah mendengarnya daripada seorang lelaki yang bekerja dalam pengeluaran daging babi. Apabila Calhoun membuat susulan, petani memberitahunya bahawa dia telah belajar tentang moluska palsu daripada seorang lelaki yang dikenalinya yang menguruskan kilang pemprosesan daging. Pengurus itu, bagi pihaknya, memberitahu Calhoun bahawa dia 95 peratus pasti dakwaan itu adalah benar, walaupun dia mengakui bahawa dia tidak pernah melihat palsu itu sendiri-dia hanya mengetahuinya daripada orang yang dia bekerja di kilang itu. Dan sementara tiada sesiapa di kilang itu pernah melihat rektum dibungkus sebagai sotong, pekerja di sana mengesahkan bahawa mereka juga pernah mendengar cerita itu.

Malah, tiada saksi mata langsung, dan semua bukti lain adalah mengikut keadaan: Laporan aktivis baru-baru ini mendapati tanda-tanda penipuan makanan laut yang sederhana—satu jenis ikan disalahlabelkan sebagai yang lain—dan ujian rasa menunjukkan bahawa menukar rektum untuk cumi mungkin berlaku. tidak dapat dikesan. Calhoun tidak cuba menyembunyikan kelemahan kesnya: “Hanya untuk mengulangi kali terakhir,” katanya pada penutupan skrip radionya, “Saya tidak mempunyai bukti bahawa sesiapa, di mana-mana sahaja, pernah cuba untuk melepaskan bung babi sebagai cumi di restoran … “

Bahagian babi yang jahat mungkin mengatasi kecintaan mereka terhadap sesungut

Namun, tidak semua orang mengambil sekeping itu dengan keinginan yang dimaksudkan. Ada yang kini mencadangkan bahawa ketakutan mereka terhadap bahagian babi yang jahat mungkin mengatasi kecintaan mereka terhadap sesungut . (Tidak kisah bahawa hog bung digunakan secara rutin dalam membuat sosej bersaiz besar dan liverwurst .) Yang lain merungut bahawa This American Life telah membongkok ketakutan . “Kami tidak tahu sama ada mahu ketawa atau menangis,” kata Diane Pleschner-Steele, pengarah Persatuan Pengeluar Ikan Belah California. Rakan sejawatnya di New Jersey, Greg DiDomenico dari Persatuan Makanan Laut Negeri Taman, kurang ambivalen: “Ia provokatif, dan ia tidak bertanggungjawab,” katanya kepada saya, “dan ia akhirnya membahayakan nelayan dan pengguna.”

DiDomenico malah melancarkan khabar angin sendiri yang berbunyi hanyir: “Ia adalah satu aksi untuk mendapatkan publisiti untuk undang-undang kebolehkesanan makanan laut,” dia mengisytiharkan, merujuk kepada Undang-undang Penguatkuasaan Keselamatan dan Penipuan untuk Makanan Laut — rang undang-undang yang telah diperkenalkan di Kongres musim panas lalu tetapi masih belum lulus. Kisah mengenai This American Life “menjadikan kami agak ingin tahu,” katanya, sambil menambah bahawa mana-mana “beberapa kumpulan alam sekitar” mungkin berada di belakangnya. “Ia adalah masa yang menarik, datang tepat pada masa undang-undang ini ditolak.”

Reaksi ini, positif atau negatif, memberitahu kita lebih sedikit tentang apa yang kita tahu berbanding apa yang kita tidak tahu. Sistem makanan sangat legap kepada kebanyakan rakyat Amerika sehinggakan sebarang khabar angin—tidak kira betapa bodoh atau mustahil—boleh ditiup merentasi landskap di atas angin kejahilan yang kencang. Adakah rectum-calamari kurang berkemungkinan wujud daripada lendir merah jambu ? Jika ya, bagaimana kita boleh tahu?

Itulah sebabnya mengapa misteri apa yang kita makan dan bagaimana ia dibuat telah menjadi kilang untuk membuat mitos. Menurut Jan Harold Brunvand, ahli cerita rakyat di Universiti Utah yang telah mengkatalogkan legenda bandar selama lebih daripada 30 tahun, cerita tentang makanan yang tercemar menyusun tema penceritaan utama. Pada tahun 1970-an, McDonald’s yang paling menonjol menuduh menumpahkan hamburger dengan cacing makan dan Bubble Yum dibuat daripada bahagian labah-labah . (Apabila ia berlaku, cacing mungkin bukan idea yang buruk .)

Legenda pencemaran adalah sama berleluasa hari ini

Legenda pencemaran adalah sama berleluasa hari ini. Apabila McDonald’s Canada melancarkan kempen ketelusan pada Jun lalu, pengguna menghantar soalan palsu ke tapak web. Seorang menulis: “Adakah benar anda menggunakan cat plumbum dalam mufin anda?” Satu lagi: “Saya mendengar bahawa McDonald’s menggunakan campuran kentang segera dalam susu kocak strawberi mereka … adakah ini benar?” Dan lebih daripada satu tergerak untuk bertanya sama ada McDonald’s masih meletakkan cacing makan dalam burgernya.

Apakah ciri-ciri cerita ini dan memberikan mereka kuasa kekal? Cumi tiruan menawarkan model bagus tentang bagaimana khabar angin ini tersebar; ia memberi kita peluang untuk menonton lagenda bandar dalam bentuk embrionya. Di laman webnya, Brunvand membentangkan beberapa ciri standard khabar angin itu , yang setiap satunya menerangkan cerita hog-bung di hidung.

Pertama, ia mesti dihantar pada setiap langkah melalui “rakan kawan.” Begitulah cara saya sampai ke topik ini, selepas semua: Saya mendengar tentang bung itu daripada seorang rakan, yang mendapatnya daripada This American Life . Sekeping itu mendedahkan bahawa Calhoun mendengarnya daripada pendengar, yang mendapatnya daripada seorang petani. Petani itu mendengarnya daripada pemproses daging, yang mendapatnya daripada bosnya. Dan sebagainya.

Legenda itu juga mesti mempunyai “rayuan cerita asas yang kuat”—beberapa kelainan atau resolusi yang menjadikannya mudah diingati. Kejeniusan kisah cumi adalah dalam metafora utamanya dan pengiktirafan segera bahawa cincin sotong yang berkerut mungkin mewakili dubur mamalia yang berkerut. Itu bukan sahaja kasar; ia jahat dan cerdik—putaran sempurna untuk kaper yang sempurna.

Legenda tidak akan kekal melainkan ia mempunyai “asas dalam kepercayaan sebenar”. Cerita pencemaran timbul daripada ketidakpercayaan asas kami terhadap syarikat, Brunvand telah menulis, dan kepercayaan lalai bahawa makanan yang diproses adalah berbahaya dan tidak sihat. Itulah sebabnya begitu banyak daripada mereka terakru ke restoran makanan segera —bukan hanya dalam kes McWormburger, tetapi juga dengan legenda lama seperti Kentucky Fried Rat atau Mouse-in-a-Coke . (Yang terakhir ini bermula pada awal abad ke-20 . )

Tumpuan pada déclassé kulinari itu mungkin sebab lagenda cumi lambat muncul. Saya mencari pangkalan data Nexis, tetapi satu-satunya rujukan terdahulu kepada sotong punggung yang saya dapati berlaku pada tahun 2010 dalam lajur nasihat untuk Deadspin: “Abang lelaki teman wanita saya adalah salah seorang doktor haiwan babi terkemuka di AS,” tulis seorang pembaca, ” dan pada musim panas lalu dia memberitahu saya bahawa cumi tiruan diperbuat daripada rektum babi .” (Perhatikan format rakan-rakan-rakan yang terkenal.) Vintaj baru-baru ini lebih masuk akal apabila anda menganggap cumi tidak lama dahulu dianggap sebagai ” masakan haute .” Pada akhir 1980-an, pembuka selera sotong goreng adalah sebahagian daripada trend baharu dalam pemakanan Amerika ; kini hidangan itu adalah downmarket dan arus perdana—hanya jenis makanan rendah kening yang terdedah kepada kesan cerita rakyat.

Keperluan ketiga Brunvand ialah cerita mempunyai “mesej atau moral yang bermakna.” Legenda pencemaran mendedahkan rasa bersalah kerana terlalu bergantung pada makanan yang dibungkus dan diproses , dia menulis. Dalam kalangan penggemar makanan moden, perasaan terputus hubungan adalah sangat mendesak seperti yang pernah berlaku. Segmen radio merumuskan pelajaran kami dalam frasa: “Ia adalah bayaran balik. Ia adalah balasan untuk kejahilan kami yang menggembirakan tentang dari mana makanan kami datang dan bagaimana ia sampai kepada kami.”

Sotong celup tepung dibuat daripada usus babi Waspada semua

Apabila Calhoun menyedari bahawa dia tidak mempunyai bukti tentang babi babi itu dan dia tidak akan menemuinya—apabila dia menyedari bahawa ia sebenarnya adalah legenda bandar—dia memilih untuk menukar arah. “Kepingan itu telah disewa semula separuh jalan,” katanya kepada saya. Daripada mengadu pengguna terhadap industri, seperti yang biasa dilakukan oleh legenda bandar, Calhoun dengan bijak memilih untuk menumpukan perhatian pada kebaikan bung buruk dan buruk itu. Dia mula mengakar untuk rektum.

Inilah gilirannya seperti yang dipaparkan dalam siaran:

Saya sedar bahawa ini bukan cerita tentang penipuan. Ia bukan cerita umpan-dan-tukar. Ini cerita tentang kemungkinan. Ia adalah kain buruk klasik kepada kekayaan. Ini mengenai sama ada sepotong daging—mungkin potongan daging paling rendah dan paling berbahaya di Amerika—mungkin entah bagaimana, di sekurang-kurangnya satu tempat di planet ini, dicelupkan ke dalam minyak penebus penyama masakan yang hebat iaitu deep fryer. Dan ia mungkin kelihatan berubah, bukan lagi orang buangan, sebaliknya disikat rambut, dicukur bersih, dalam sut dan tali leher. Ia mungkin berjalan semula di atas meja. Melalui kekuatan persamaan, ia mungkin disayangi. Sejarahnya, bertahun-tahun kepayahan dan kepayahan, melakukan kerja badan yang paling tidak glamor, semuanya hanyut.

Maksudnya, Calhoun bermula dengan penipuan yang tidak berasas, dan kemudian dia menggorengnya menjadi sesuatu yang lain. Dia memukul legenda bandar yang baru lahir dan menghidangkannya sebagai kisah seorang underdog.

“Saya tidak mahu menghalang sesiapa daripada menikmati apa-apa jenis keseronokan daripada sesuatu yang mereka nikmati,” katanya minggu ini, sambil merenung hakikat bahawa walaupun demikian, sesetengah pendengar kini mungkin menyumpahi cumi sama sekali. “Saya rasa jika seseorang telah membuat keputusan itu, perasaan awal saya akan berasa menyesal,” sambungnya. “Selain itu, saya berharap akan ada keseronokan tambahan yang akan mereka perolehi dalam cara mereka memandang dunia.” Tidak, dia tidak menyangka babi babi benar-benar dihidangkan sebagai sotong. Tetapi, dalam satu cara, bukankah lebih menarik jika mereka begitu?

Tonton:

Baca:

Lupa tanya harga mee sebelum order, sekali nah sampai bil menggelupur nyawa haa…

Terkenal digelar “Gerai Nasi Lemak Anjing”, ini penjelasan pemuda ini

Suami Heliza terlibat penipuan skim pelaburan? Ini penjelasan polis

CATEGORIES