Simptom Omicron lebih ringan dari Delta tapi hospital mula penuh, ini puncanya

Simptom Omicron lebih ringan dari Delta tapi hospital mula penuh, ini puncanya. Omicron telah mengisi hospital AS dengan lebih ramai pesakit COVID-19 daripada mana-mana lonjakan wabak lain. Tetapi terdapat perubahan dalam cara penyakit itu berkelakuan sejak zaman delta, dengan banyak kes, malah dimasukkan ke hospital, lebih ringan dan lebih cepat dirawat.

Seperti varian sebelumnya, COVID-19 masih boleh menjadi penyakit yang berbahaya dan tidak boleh dimaafkan untuk pesakit yang terdedah sama ada kerana masalah perubatan yang mendasari atau kerana mereka tidak diberi vaksin. Tetapi ia juga semakin jelas bahawa omicron kurang berkemungkinan menyebabkan tahap kerosakan yang sama seperti varian delta.

Inilah yang terus ditunjukkan oleh bukti dunia nyata dari AS dan negara lain, termasuk data yang diterbitkan minggu ini oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit: Pesakit sedang dimasukkan ke hospital, mendarat di ICU dan mati pada kadar yang lebih rendah berbanding dengan varian terdahulu. .

“Peratusan dengan omicron jauh lebih rendah,” kata Dr Jeanne Marrazzo , pengarah penyakit berjangkit di Universiti Alabama di Birmingham.

Ia bernasib baik kerana omicron sangat menular sehinggakan walaupun dengan sebahagian kecil pesakit yang menjadi sangat sakit, jumlah mutlaknya masih sangat besar. Akibatnya, kemasukan hospital baharu adalah lebih tinggi berbanding semasa lonjakan lain.

Simptom Omicron lebih ringan dari Delta tapi hospital mula penuh, ini puncanya

Pakar perubatan penjagaan kritikal Universiti Virginia Taison Bell berkata omicron lebih ringan dengan cara yang sama seperti taufan boleh menjadi lebih ringan daripada puting beliung: Puting beliung mungkin memotong laluan yang lebih merosakkan dengan kelajuan angin kencang, tetapi taufan itu mempunyai jejak yang jauh lebih besar.

“Apabila anda mempunyai lebih ramai orang yang terjejas oleh ribut, anda masih akan mengalami sistem penjagaan kesihatan yang terharu,” kata Bell, yang merupakan penolong profesor perubatan di UVA.

Semasa lonjakan omicron, kadar kemasukan ke hospital adalah 27 setiap 1,000 kes berbanding 78 setiap 1,000 apabila delta dominan, menurut kajian CDC yang menganalisis data yang dikumpul daripada kira-kira 200 hospital AS antara 1 Disember dan pertengahan Januari.

Penemuan ini konsisten dengan apa yang ditemui oleh penyelidik lain di UK dan AS dalam kajian terdahulu , penulis CDC membuat kesimpulan. Kajian-kajian lain tersebut meletakkan risiko kemasukan ke hospital dengan omicron pada kira-kira separuh daripada apa yang diperhatikan dengan delta tetapi mengambil kira bahawa lebih ramai penduduk mempunyai imuniti semasa gelombang omicron.

Pesakit yang dimasukkan ke hospital cenderung bernasib lebih baik sekarang daripada pesakit sebelum wabak itu.

Risiko dimasukkan ke unit rawatan rapi semasa omicron adalah kira-kira 26% lebih rendah daripada semasa lonjakan delta dan pesakit juga kurang berkemungkinan mati di hospital, kajian CDC mendapati. Kematian di hospital menurun daripada kira-kira 12% dengan kes delta kepada 7% dengan omicron.

Risiko seseorang masih sangat bergantung pada umur mereka. Kemasukan hospital hampir tiga kali lebih tinggi di kalangan orang dewasa lebih 50 daripada mereka yang lebih muda.

Penambahbaikan keseluruhan adalah, sebahagian besarnya, hasil daripada tahap imuniti yang tinggi daripada vaksinasi dan peningkatan kumpulan yang paling terdedah, penulis kajian CDC menyimpulkan. “Faktor utama lain untuk keterukan penyakit yang lebih rendah termasuk imuniti yang diperolehi jangkitan, dan potensi virulensi yang lebih rendah daripada varian Omicron,” tulis mereka.

Walaupun kajian CDC tidak membezakan dengan status vaksinasi, kajian terdahulu pesakit yang dimasukkan ke hospital di AS mendapati risiko kemasukan ke hospital yang lebih rendah dengan omicron berlaku walaupun di kalangan mereka yang tidak divaksinasi.

Gambar klinikal yang berubah juga mencerminkan perkara yang dilihat oleh doktor, tetapi ada yang bimbang ia memainkan naratif bahawa COVID-19 telah menjadi penyakit “ringan” sama sekali. Ini tidak jauh dari realiti yang dilihat oleh Dr. Bell dari Universiti Virginia apabila dia berjalan melalui ICUnya.

“Tiada apa-apa tentang perkara ini yang ringan untuk kami sama sekali,” katanya. “Kami masih bekerja keras untuk cuba memastikan orang hidup dengan omicron seperti yang kami lakukan dengan delta.”

Gejala yang teruk terutamanya melanda dua kumpulan: yang tidak divaksinasi dan yang lemah imun
Seperti lonjakan delta, doktor mengatakan pesakit yang kebanyakannya mengisi hospital mereka dan mendapat yang paling sakit adalah mereka yang tidak divaksinasi.

“Jika anda melihat mereka yang berada di ICU atau perlu menggunakan alat pernafasan, ia lebih kepada mereka yang tidak divaksinasi,” kata Dr Matthew Sims , pengarah penyelidikan penyakit berjangkit di Beaumont Health di Michigan, di mana pesakit yang tidak divaksinasi menyumbang kira-kira dua pertiga daripada kemasukan ke hospital.

Angka-angka tersebut mencerminkan keadaan di kebanyakan hospital semasa lonjakan omikron, walaupun pecahan bergantung pada kadar vaksinasi keseluruhan dalam komuniti.

Omicron malah memualkan sesetengah orang yang tidak divaksinasi yang sebaliknya tidak akan dianggap berisiko tinggi.

“Jika mereka masih muda atau pertengahan umur dan tidak mempunyai banyak masalah perubatan yang mendasari dan mereka berada di ICU dengan COVID, saya hanya tahu mereka akan menjadi pesakit yang tidak divaksinasi,” kata Bell.

Sehingga akhir Disember, kemasukan ke hospital untuk COVID-19 adalah 16 kali lebih tinggi dalam kalangan mereka yang tidak divaksinasi berbanding dengan mereka yang divaksinasi, menurut data terkini daripada CDC, yang tidak membezakan antara kes delta dan omicron.

Apabila bercakap mengenai pesakit yang diberi vaksin, doktor mengatakan majoriti besar mereka yang berada di hospital untuk COVID-19 mempunyai keadaan kesihatan asas yang serius yang menyebabkan mereka lebih cenderung untuk jatuh sakit.

Simptom Omicron lebih ringan dari Delta tapi hospital mula penuh, ini puncanya

“Hampir semua daripada mereka mengalami gangguan imun yang teruk atau terdedah,” kata Dr. Errol Ozdalga , profesor perubatan bersekutu klinikal, yang memeriksa rekod pesakit di ICUnya di Universiti Stanford. “Walaupun dalam immunocompromised, vaksin sangat membantu – cuma apabila subset pesakit jatuh sakit, mereka kemungkinan besar akan menjadi pesakit yang immunocompromised.”

Mereka cenderung menjadi pesakit kanser yang menjalani kemoterapi, penerima pemindahan organ, dan mereka yang mempunyai penyakit paru-paru kronik atau keadaan yang menindas sistem imun mereka, katanya.

“Saya berasa sedih untuk pesakit itu kerana mereka melakukan segala-galanya dengan betul, dan kerana masalah perubatan mereka, mereka tidak boleh mendapat manfaat sepenuhnya daripada vaksin itu,” kata Sims Beaumont Health.

Dr Milad Pooran , seorang doktor penjagaan kritikal di Maryland, berkata suntikan penggalak nampaknya telah menghalang ramai orang yang terdedah daripada mendapat penyakit kritikal.

“Dalam dua bulan kebelakangan ini, saya mungkin mempunyai seorang pesakit di ICU yang sangat sakit yang telah mendapat penggalak,” kata Pooran, yang merupakan ketua pegawai perubatan untuk PHI Healthcare . “Penggalak itu pasti melindungi orang ramai daripada masuk ke ICU .”

Gejala paru-paru yang lebih ringan, pengurangan keperluan untuk ventilator
Doktor mengatakan terdapat beberapa perbezaan utama dalam cara COVID-19 bermain di hospital mereka. Yang paling menarik ialah tidak ramai pesakit yang mengalami tahap oksigen yang rendah dan kesukaran bernafas.

“Cara virus bertindak dan simptom dominannya pasti berbeza kali ini,” kata Dr Sonja Bartolome , pakar pulmonari dan penjagaan kritikal di Pusat Perubatan UT Southwestern di Dallas. Pesakit datang dengan simptom saluran pernafasan atas , termasuk berdehit dan batuk, tetapi kurang berkemungkinan mengalami masalah paru-paru bawah yang serius yang membawa kepada tahap oksigen yang sangat rendah.

Di hospitalnya, Bartolome berkata hanya kira-kira 40% daripada pesakit COVID-19 yang bergejala mereka memerlukan oksigen semasa lonjakan ini dan selebihnya adalah untuk gejala lain. Sebaliknya, dalam lonjakan delta atau sebelum ini, “hampir semua orang mengalami masalah pernafasan atau sekurang-kurangnya memerlukan sedikit oksigen apabila mereka masuk,” katanya.

Peralihan gejala ini mencerminkan apa yang ditemui saintis di makmal apabila mereka mengkaji bagaimana omicron menjangkiti tisu paru-paru. Varian ini tidak menjangkiti sel jauh di dalam paru-paru serta delta.

“Dan itu adalah perbezaan yang besar,” kata Ozdalga Stanford. “Di situlah anda mendapat diagnosis radang paru-paru berbanding bronkitis, yang sebenarnya kita lihat dalam versi virus semasa.”

Oleh kerana varian ini secara amnya kelihatan lebih mudah pada paru-paru, sebahagian kecil pesakit mengalami sindrom gangguan pernafasan akut, apabila cecair terkumpul dalam kantung udara paru-paru dan kurang perlu menggunakan ventilator.

Peratusan pesakit yang memerlukan pengudaraan mekanikal adalah kira-kira separuh daripada apa yang berlaku semasa lonjakan musim sejuk tahun lepas, menurut data CDC baharu. Dan penyelidik di Kaiser Permanente mendapati bahawa pesakit yang dimasukkan ke hospital adalah 74% kurang berkemungkinan menggunakan ventilator berbanding mereka yang dijangkiti delta.

Tetapi doktor menekankan bahawa omicron masih boleh menyebabkan masalah paru-paru yang sama yang telah menjadi ciri utama penyakit ini: “Ia masih berlaku, dan kami mempunyai ramai orang yang menggunakan ventilator di ICU kami sekarang yang mempunyai keadaan yang tepat. perkara yang sama,” kata Bartolome.

Memandangkan lebih sedikit pesakit yang menghadapi masalah pernafasan yang serius, terdapat gejala lain yang membawa orang ke hospital, kata doktor penjagaan kritikal Kelly Cawcutt , yang merupakan pengarah bersekutu kawalan jangkitan dan epidemiologi hospital di Pusat Perubatan Universiti Nebraska. “Mereka mempunyai banyak masalah GI. Mereka mungkin mengalami muntah atau cirit-birit. Mereka berasa lemah. Mereka mengalami dehidrasi,” katanya.

Dan secara amnya pesakit tidak menghabiskan banyak masa di hospital. Purata tempoh penginapan hospital semasa omicron ialah lima setengah hari berbanding dengan kira-kira tujuh atau lapan hari dengan varian terdahulu, menurut CDC.

Ini sesuai dengan apa yang Dr. Pooran perhatikan dengan pesakitnya semasa lonjakan di Maryland: “Tidak seperti delta, di mana fasa pemulihan akan berlarutan, mereka yang akan pulih, mereka pulih lebih cepat.” Tetapi di kalangan mereka yang tidak akan membuat perubahan, pesakit melihat “sama sekali” kepadanya.

“Paru-paru gagal. Mereka menjadi lebih kaku dan kemudian buah pinggang gagal. Kemudian jantung mula merasakan tekanan dan anda mendapat kegagalan sistem berbilang organ,” kata Pooran. “Dan akhirnya, sebahagian besar daripada pesakit tersebut tunduk kepada penyakit itu.”

BACA JUGA :
Moratorium wajar dilanjutkan 6 bulan lagi, ini sebabnya…
Isu Genting Hong Kong, akhirnya Tengku Zafrul bersuara
Tular video KJ umum dos penggalak bukan untuk orang sihat, ini penjelasan KKM

CATEGORIES