Simbol ‘misteri’ timbul atas bangunan di Ukraine ketika perang cetus persoalan

Simbol ‘misteri’ timbul atas bangunan di Ukraine ketika perang cetus persoalan. Kemunculan simbol samar pada pelbagai bangunan di Kyiv telah mencetuskan syak wasangka bahawa pensabotaj Rusia sedang bersiap sedia untuk melancarkan serangan udara besar.

Ketika perang antara Rusia dan Ukraine semakin sengit, kemunculan siri simbol samar pada pelbagai bangunan di Kyiv telah mencetuskan syak wasangka bahawa pensabotaj Rusia sedang bersiap untuk melancarkan serangan udara besar.

Imej simbol itu mula tersebar di media sosial, berikutan amaran daripada Perkhidmatan Komunikasi Khas dan Perlindungan Maklumat Negara (DSSZZI) Ukraine. Ia juga meminta rakyat menutup sebarang simbol sedemikian jika mereka menemuinya di bangunan mereka.

Simbol 'misteri' timbul atas bangunan di Ukraine ketika perang cetus persoalan

Pelbagai struktur di ibu negara, termasuk beberapa bangunan tinggi, telah dicat dengan silang merah dan oren, dengan simbol tertentu hanya boleh dilihat di bawah cahaya UV.

“Pihak berkuasa bandar merayu kepada penduduk bangunan tinggi yang mempunyai akses ke bumbung untuk segera memeriksa bumbung untuk mencari simbol. Sekiranya terdapat sebarang tanda, sila tutup dengan kotoran atau sesuatu yang lain,” tulis DSSZZI dalam catatan Facebook.

Kebimbangan bahawa simbol itu boleh digunakan sebagai penunjuk sasaran disahkan selepas Vitali Klitschko, Datuk Bandar Kyiv, mengeluarkan kenyataan yang mengatakan, “Pegawai bandar menggesa rakyat untuk melaporkan lokasi yang ditandai, menyerahkan foto kepada penguatkuasa undang-undang, dan melaporkan suspek yang mungkin terlibat. dalam penandaan,” lapor Daily Mail .

Simbol 'misteri' timbul atas bangunan di Ukraine ketika perang cetus persoalan

Ia datang di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa Kyiv mungkin diserang tidak lama lagi, dengan Kremlin memberi amaran kepada penduduk supaya melarikan diri dari bandar melalui lebuh raya yang selamat’ ke barat daya.

Menurut laporan, pihak berkuasa tentera Rusia menggunakan teknik serupa semasa campur tangan mereka di Syria, meminta penduduk meninggalkan bandar di sepanjang laluan selamat sebelum melancarkan kempen udara yang teruk bersama Bashar al-Assad. Artileri Rusia telah pun menyerang Kyiv, serta bandar-bandar Kharkiv, Zhytomyr, Zaporizhzhia, dan Chernihiv.

‘Moscow tidak berhasrat untuk menduduki Kyiv’: diplomat Rusia

Sementara itu, semasa sesi tergempar yang jarang berlaku dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA), wakil tetap Rusia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Vasily Nebenzya menyatakan bahawa menduduki Kyiv bukan sebahagian daripada rancangan Moscow.

Beliau berkata bahawa matlamat operasi khas ini adalah untuk melindungi mereka yang telah mengalami lapan tahun “kekejaman dan pembunuhan beramai-ramai” oleh rejim Ukraine.

Perlu disebutkan di sini bahawa selepas beberapa minggu ketegangan yang semakin memuncak, Rusia melancarkan operasi ketenteraan khas pada 24 Februari di Ukraine. Menurut Kakitangan Am Angkatan Tentera Ukraine, Rusia terus menembak ke arah lapangan terbang tentera dan awam, kemudahan pertahanan udara, infrastruktur penting dan penempatan.

Baca:

Mamat Khalid “wasiatkan” 5 kata azimat ini sebelum meninggal dunia

Meleleh air mata Iqram Dinzly bila tahu cerita sebenar Mona Allen

Carrot anda dah lembik? Ini cara keraskan balik, senang je