Shahrir Samad dedah punca letak jawatan MP Johor Bahru 1988

Shahrir Samad dedah punca letak jawatan MP Johor Bahru 1988.

Perletakan jawatan saya sebagai Ahli Parlimen Johor Bahru sehingga menyebabkan PRK diadakan pada tahun 1988 telah menjadi rujukan kepada sistem ‘Recall Election’ untuk mencegah kejadian ‘politik katak’ atau ‘party hopping’.

Sebab bagi saya meletakkan jawatan adalah kerana saya tidak diterima menjadi ahli parti UMNO Baru yang ditubuhkan oleh Tun Dr Mahathir sebagai pengganti kepada UMNO asal yang didapati tidak sah oleh mahkamah.

Mengapa saya dan rakan-rakan UMNO Johor Bahru tidak diterima masuk ke UMNO Baru, hanya Tun Dr Mahathir sahaja boleh menjelaskan ‘kebijaksanaan’ politiknya.

Betullah saya dan UMNO Johor Bahru bukan penyokong Tun Dr Mahathir semasa pemilihan parti pada 1987.

Tapi kami pula yang ditugaskan memenangkan calon UMNO Baru yang pertama yang bertanding di PRK DUN Tg Puteri setelah keputusan PRU 1986 dicabar di mahkamah.

Tidak luar biasa bagi seorang Menteri Besar (ketika itu, TS Mahiadin) menjadi pengarah pilihanraya bagi PRK peringkat negeri. Tapi saya pula diminta melakukan tugas itu.

Mengapa begitu, tidak kami persoalkan kerana pemikiran politik kami tidak setinggi itu. Kami hanya tahu BN mesti menang balik DUN Tg Puteri. Polemik UMNO Baru bukan UMNO asal pun kami ketepikan kerana hendak menghadapi suatu PRK dalam ‘halaman politik’ kami sendiri.

Pendekkan cerita, calon BN menang PRK Tg Puteri. Menang tipis tapi menang.

Politik Tun Dr Mahathir dengan UMNO Baru tetap diteruskan. Mereka yang tidak menyokongnya masa pemilihan parti 1987 diketepikan dari memegang jawatan pro-tem dalam UMNO Baru.

Kami tidak mahu pula untuk bersama dengan parti gantian kepada UMNO asal yang dirancang penubuhannya oleh Tengku Razaleigh. Ramai rakan-rakan saya dalam Team B, iaitu nama yang diberikan kepada kumpulan penentang kepada Tun Dr Mahathir, yang bersama dengan Tengku Razaleigh.

Dalam keadaan yang tidak menentu inilah, saya dan rakan-rakan bersetuju supaya saya serahkan balik kerusi parlimen JB kepada keputusan rakyat melalui satu PRK.

Saya pun meletakkan jawatan. Dikembalikan kerusi itu kepada penentuan rakyat sebagai kuasa pemutus yang sebenar dalam sistem Demokrasi Berparlimen.

Belum tahu yang saya akan menang. Rakyat yang berkuasa untuk menentukan.

Alhamdulillah, saya yang dipilih kembali diatas undi terbanyak.

Semuanya berpandu kepada prinsip bahawa ‘punca kuasa’ seseorang wakil rakyat ialah pertamanya, rakyat yang mengundi. Keduanya, parti yang meletakkan kita sebagai calon.

Kedua-dua prinsip ini adalah asas kepada sistem ‘Recall Elections’ untuk membasmikan amalan ‘politik katak’ yang tidak hormati punca kuasanya sebagai seorang wakil rakyat, iaitu rakyat dan parti.

Sumber :

BACA JUGA : Arahan pakai niqab, Universiti di Kabul hampir kosong