Shafie sahkan kerjasama dengan MUDA, mahu jadi PM

Shafie sahkan kerjasama dengan MUDA, mahu jadi PM

Warisan, parti berasal dari Sabah, secara rasmi melebarkan sayap ke Semenanjung hari ini dengan presidennya, Shafie Apdal berjanji “menjadi Perdana Menteri untuk semua” sekiranya menang PRU15.

Beliau mengesahkan Warisan akan bekerjasama dengan MUDA pimpinan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam menentukan strategi pengembangannya di Semenanjung, termasuk kerusi yang akan ditandingi.

“Kita tak boleh beranggapan semua negeri kita akan bertanding. Saya perlu pragmatik (jadi),itu yang saya akan perincikan dengan rakan saya presiden MUDA,” Shafie memberitahu pemberita.

Shafie sahkan kerjasama dengan MUDA, mahu jadi PM

Sudah tiba masanya untuk melakukan perubahan dalam landskap politik negara dengan menumpukan kesepaduan semua kaum, menurut Shafie Apdal.

Sebelum itu, ketika melancarkan kemasukan Warisan di Semenanjung, Shafie berkata parti pimpinannya memperjuangkan kepentingan pelbagai kaum, dan tidak hanya tertumpu kepada satu-satu bangsa seperti parti yang disertainya sebelum ini.

Beliau juga menegur keghairahan parti politik bermain isu agama dan kaum untuk meraih sokongan.

“Tanpa Umno, Melayu tidak akan mati. Islam adalah agama Persekutuan dan tidak akan lumpuh kalau tiada PAS dan orang Cina tidak akan mati tanpa DAP,” kata bekas naib presiden Umno itu.

“Saya amat risau, ke mana hala tuju negara kita. Negara macam mana yang ingin kita turunkan kepada generasi akan datang,” katanya.

Bekas Ketua Menteri Sabah itu berkata, sudah tiba masanya melakukan perubahan dalam landskap politik negara dengan menumpukan kesepaduan semua kaum.

Ini kerana, katanya, walaupun negara sudah mengecapi kemerdekaan lebih 60 tahun, isu perkauman masih menjadi perdebatan hangat khususnya oleh parti yang didominasi satu-satu kaum.

“Sebab itu, kita perlu bermula hari ini, tidak boleh lagi tunggu esok atau minggu depan atau tahun depan. Kita mulakan di sini, di Kuala Lumpur,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, ketika Dr Mahathir Mohamad ingin menubuhkan Bersatu, bekas perdana menteri itu ada menawarkannya untuk menyertai parti itu namun beliau a menolaknya kerana tidak mahu terus terikat dengan parti berasaskan kaum.

“Ketika Bersatu mahu dibentuk, Tun (Mahathir) ada tawarkan saya sertai Bersatu tetapi saya kata Tun… cukuplah untuk parti berasaskan kaum, saya mahu tubuhkan parti pelbagai kaum dengan pasukan saya dan parti itu akan bermula dari Sabah,” katanya.

Warisan menjadi parti Sabah pertama melebarkan sayap ke Semenanjung dalam usaha menampilkan diri sebagai parti kebangsaan menjelang PRU15 yang dijangka diadakan tahun hadapan.

Warisan diuar-uarkan akan bekerjasama dengan MUDA pimpinan bekas menteri persekutuan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Shafie menubuhkan Warisan setelah keluar Umno susulan pemecatannya daripada Kabinet Najib Razak pada 2015.

Pada pilihan raya umum 2018, Warisan menjadi sekutu Pakatan Harapan (PH) untuk menawan Putrajaya dan Warisan sendiri membentuk kerajaan negeri baharu Sabah.

Bagaimanapun susulan Langkah Sheraton tahun lalu, PH tumbang dan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menawan Putrajaya. Beberapa bulan kemudian, Warisan tewas pada pilihan raya negeri yang menyaksikan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) membentuk kerajaan baharu.

BACA JUGA : Kambing lama tak mengembek, rupanya dah selamat dalam perut ular sawa
Banjir : Air sungai Kelantan mula lepasi paras amaran

CATEGORIES