Seronok ‘healing’ dalam khemah, lelaki ini pilih untuk berhenti kerja dan pilih hidup dalam khemah selamanya

Seronok ‘healing’ dalam khemah, lelaki ini pilih untuk berhenti kerja dan pilih hidup dalam khemah selamanya.

HANYA kerana tidak mahu bekerja, seorang lelaki berusia 29 tahun nekad untuk tinggal di dalam khemah di tempat letak kereta terbiar selama 200 hari.

Li Shu yang pernah bekerja di Wilayah Sichuan, China dilaporkan berhenti kerja pada penghujung 2018 dan mula menghabiskan sebahagian besar masanya di pangsapuri yang disewa.

Seronok 'healing' dalam khemah, lelaki ini pilih untuk berhenti kerja dan pilih hidup dalam khemah selamanya

Namun selepas menyedari dia tidak mempunyai pendapatan dan akan menghabiskan simpanan lebih awal, dia mula mengurangkan perbelanjaan harian kepada RM6.47 (10 yuan) sehari.

Selepas sekian lama terpaksa membayar sewa, dia membuat keputusan untuk pindah dan menjual sebahagian besar barangnya demi meneruskan gaya hidup yang santai di luar rumah dengan khemah.

Meskipun hanya makan mi segera dan ladu setiap hari serta perlu berjalan jauh untuk mencari air mahupun mengecas telefon, dia mengakui bahawa kehidupannya itu adalah pilihan yang paling menggembirakan.

“Itu pilihan saya… apabila kita melepaskan usaha yang tidak memuaskan dalam hidup, perlahan-lahan kita akan rasakan ketengan,” luahnya.

Pun begitu, dia mengakui dirinya boleh mendapatkan pekerjaan.

Malah rakan-rakannya juga pernah memberi pinjam wang untuknya memulakan perniagaan kecil-kecilan selain turut disediakan tempat tinggal.

Namun dia lebih memilih kehidupan sebegitu yang kononnya lebih sederhana dan tenang

BACA:

Tunggu turn dapat kereta sampai 8 bulan, sekali lain pula jadi lepas 2 jam dapat kereta

“Dah jatuh talak ni, kita dah kena pergi mahkamah”, isteri gigil baca chat gatal suami sambil nangis undang sebak netizen