Semua anak pasangan buta ini berjaya ke menara gading,hanya jual tisu di jalanan

Semua anak pasangan buta ini berjaya ke menara gading,hanya jual tisu di jalanan. Bachok, Jerit perih yang dilalui pasangan suami isteri bu ta membesarkan tiga anak mereka dengan hasil jualan minyak angin dan tisu terbaIas dengan kesemuanya berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.

Pasangan itu, Azmi Abd Manaf, 50, dan Noraini Majid, 51, dikurniakan tiga anak, Mohd Afiq Nazhan Azmi, 26, Nur Azra Nadhirah, 21, dan Nur Atihirah Nadhilah, 19.

Anak sulung, Mohd Afiq Nazhan adalah gaduan Ijazah Perniagaan di Universiti Tekn0logi Malaysia (UiTM) Puncak Alam, Selangor.

Nur Azra Nadhirah kini menuntut jurusan Diploma Perniagaan di UiTM Machang manakala Nur Atihirah Nadhilah pula mengikuti pengajian Dipl0ma Kejururawatan di Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Kota Bharu.

Azmi berkata, kedua-dua belah matanya sakit dan rabun sejak kecil sebelum lama-kelamaan menjadi buta sepenuhnya menyebabkan dia terpksa menggunakan t0ngkat.

Azmi (kanan) dan N0raini berpimpin tangan serta saling membantu ketika keluar rumah di Jelawat, Bach0k.

“Saya berhijrah ke Kuala Lumpur pada 25 tahun lalu dan melakukan pelbagai kerja sebelum bertemu jod0h serta dikurniakan tiga anak.

“Saya berniaga minyak angin dan tisu di pasar-pasar malam di Jalan Tengku Abdul Rahman, Setiawangsa dan Ch0w Kit untuk menyara kehidupan kami sehinggalah tiga anak berjaya ke universiti,” katanya ketika ditemui di sini pada Khamis.

Ujarnya, hasil jualan tidak menentu sekitar RM30 sehari manakala isterinya yang bu ta sebelah mata kanan pula hanya suri rumah sepenuh masa.

Semua anak pasangan buta ini berjaya ke menara gadinghanya jual tisu di jalanan

“Sebagai 0rang kurang upaya (OKU) kami memang memerlukan pertol0ngan 0rang lain tetapi saya tidak b0leh maIas atau hanya menunggu sahaja kerana rezeki tidak turun dari langit.

“Saya perlu berusaha agar mendapat keberkatan daripada Allah selainnya bersera h dan bertawakal kepada-Nya,” katanya.

Azmi berkata, dia dan isteri setiap se0rang menerima bantuan bulanan RM450 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sementara itu, Nur Azra Nadhirah berkata, mereka tiga beradik berasa amat bangga mempunyai ibu bapa yang dapat membesarkan mereka sehingga berjaya ke menara gading walaupun dalam keadaan kekurangan fizikaI buta mata.

Anak kedua, Nur Azra Nadhirah Azmi, 21, (kanan) sentiasa menemani dan membantu kedua ibu bapanya yang buta.

“Kami tidak pernah malu untuk menga ku mereka adalah ibu bapa kami malah berbesar hati dan kini sudah dewasa serta tiba giliran untuk membaIas jasa dengan menjaga mereka pula.

Semua anak pasangan buta ini berjaya ke menara gadinghanya jual tisu di jalanan

“Sejak C0v!dI9, kami sudah berpindah ke Kelantan dan ibu bapa tidak lagi dapat berniaga tetapi diganti dengan abang sulung yang bekerja sebagai penghantar makanan untuk menyara kami sekeluarga,” katanya.

Baca:

Hanya sebab asal Kelantan, lamaran lelaki ini ditolak keluarga selepas bercinta 6 tahun

Dividen KWSP cecah 6%, dah wajar untuk kerajaan benar keluar RM10K

Dakwaan anak disuntik ‘angin’, Khairy akhirnya bersuara

CATEGORIES