Sebulan PKP, terbukti kerajaan PN gagal

Oleh MHDAILY

Sebulan PKP, terbukti kerajaan PN gagal. Jumlah kes baharu pada setiap hari yang melebihi lima ribu menunjukkan bahawa strategi melawan Covid-19 yang dilaksanakan oleh Kerajaan PN adalah gagal, kata ahli Parlimen DAP, Wong Shu Qi (gambar).

Ahli Parlimen Kluang itu berkata, semenjak pelaksanaan “Total Lockdown” bermula 1hb Jun, rakyat jelata dan perniagaan dalam sektor bukan keperluan utama diberitahu bahawa, jumlah kes boleh diturunkan dengan langkah lockdown.

sebulan pkp

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH 👇🏻👇🏻👇🏻
SAMBUNGAN ARTIKEL 👇🏻👇🏻👇🏻

Wong Shu Qi

“Malangnya, jumlah kes baru-baru ini masih mencecah lima ribu sehari dan kadar positif tidak pernah turun ke bawah 5 ribu,” kata beliau.

Menurut beliau, buat masa ini, Kementerian Kesihatan hanya melakukan ujian saringan bersasar apabila kes positif dilaporkan.

Ramai orang yang langsung tiada simptom terus kerja, membeli-belah dan menjalankan kehidupan seperti biasa, malah berisiko tinggi menyebarkan virus covid-19 kepada orang lain.

“Kita semua faham pentingnya untuk memutuskan rantaian penularan selepas setahun pendemik sedunia ini. Oleh itu, ramai sedia mengambil ujian saringan sekiranya diberi peluang.

“Rakyat tidak puas hati sekarang kerana mereka diberitahu jumlah kes boleh diturunkan melalui lockdown,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, ramai menghadapi tekanan ekonomi dan hilang punca pendapatan akibat lockdown. Pada masa yang sama, jumlah kes kekal di tahap yang tinggi.

“Rakyat hanya minta kerajaan jangan membiarkan kami berkorban secara sia-sia,” katanya.

Beliau berpandangan, kerajaan seharusnya mewajibkan ujian saringan RTK-Ag setiap minggu bagi semua kilang dan sektor keperluan utama yang kini dibenarkan beroperasi.

“Saya percaya majikan akan lebih cenderung untuk melaksanakan strategi ini kalau kita dapat putuskan rantaian penularan secara pantas.
“Tanggungan kos ujian saringan lebih memadai daripada kerugian akibat lockdown sekarang,” kata beliau.

Bagi beliau, kerajaan PN tidak boleh teruskan strategi gagal mereka tanpa mengambilkira pandangan pembangkang dan pakar perubatan.
“Kini adalah masa melakukan ujian saringan besar-besaran, khususnya terhadap semua kilang yang diberi kelulusan untuk operasi. Kita mesti putuskan rantaian penularan sebelum kita tamatkan lockdown,” katanya.

Untuk membantu sektor keperluan utama menyesuaikan diri dalam norma baharu ini, kerajaan mungkin boleh memberi insentif kewangan kepada semua supaya mematuhi keperluan ini, iaitu melakukan ujian saringan RTK-Ag setiap minggu.

“Kita tidak boleh lagi duduk di rumah tanpa melaksanakan strategi baharu dan masih membayangkan hasilnya akan berubah,” katanya.

Katanya, rakyat tidak mahu gagal bersama Kerjaaan PN.

“Kita mahu menang sebagai sebuah negara,” kata beliau lagi.

Berita Penuh : https://malaysiadateline.com/selepas-hampir-sebulan-pkp-penuh-terbukti-strategi-pn-gagal-kata-mp/

BACA JUGA : Ramai luah rasa kecewa PKP terus disambung